Велике силе и Источно питање

50 %
50 %
Information about Велике силе и Источно питање
Education

Published on March 7, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Description

О значењу појмова, тежњама Русије, Енглеске и Француске, Кримском рату, Великој источној кризи, Берлинском конгресу 1878, независности Србије и Црне Горе.

www.casistorije.tk

Прича о ова два појма је неопходна, како да бисте разумели дешавања из националне историје 19. века, тако и да бисте разумели дешавања око Вас данас. Па, да почнемо. - Од када су настале прве државе, увек су неке сматрале да су јаче и боље од осталих. У свим периодима људске историје, постојале су државе које су сматране великим силама - Персија, Рим, Франачко царство, Византија... У данашње време то су САД, Русија... - Али, шта је потребно да се нека држава сматра за велику силу? Основна обележја велике силе су величина територије, број становника, јачина војске, развијеност економије, агресивна политика и дипломатски утицај.

- Које су силе 2/2 19. века у Европи? То су В.Британија, Француска, Прусија (касније Немачка), Аустрија и Русија. - Шта је Источно питање? Источно питање је појам везан за опадање и пропадање Османског царства од 18. века и прерасподелу њених територија за које су биле заинтересоване велике силе - посебно Аустрија и Русија. У ту причу су улазили и балкански народи, који су тежили националном ослобођењу. - Циљ царске Русије је био да овлада Црним морем и избије на топла мора, у Средоземљу. То је могло да се изведе освајањем Цариграда или вршењем политичког утицаја на Турску – путем заштите хришћана у Турској.

Призор из Кримског рата

- За опстанак Турске највише су се залагале Британија и Француска због својих економских интереса, а Британија је сматрала да би јачање Русије на рачун Турске могло од прве да направи водећу европску силу. То ни Аустрији није одговарало. - Овако супростављени интереси су једном морали да доведу до оружаног сукоба. То је био Кримски рат 18531856., које су Турска и европске силе водиле против Русије и који је Русија изгубила. Тиме је изгубила право заштите хришћана у Турској и светих места у Палестини, што је практично значило да је изгубила могућност мешања у турску политику. Ово је Париским миром прешло у руке великих европских сила и тада је Србија први пут поменута у неком документу.

- Али, нису само велике силе учествовале у решавању Источног питања. Срби су били подигли два устанка; Грци су извојевали независност 1829., тек пошто су их заштитиле велике силе, војно се умешале и извршиле утицај на Турску. - Важну фазу у Источном питању је покренуо догађај познат као Велика источна криза 1875-1878. Због тешког положаја, српски сељаци у Херцеговини подижу устанак, који се брзо проширио и на Босну. У заштиту сељака стају аутономне Србија и Црна Гора. Србија је у почетку трпела поразе, али тек када се у другом делу рата укључила и Русија, Србија је успела да освоји јужну Србију.

- У марту 1878. Русија је приморала Турску на Санстефански мир, којим је створена Велика Бугарска, држава која је требала да Русији омогући контролу Црног мора, утицај на Турску и излазак на Средоземље. - Велике силе то нису прихватиле, па је немачки канцелар Бизмарк сазвао Берлински конгрес. По одредбама јула 1878., Србија, Црна Гора и Румунија су добиле независност и територијална проширења; Велика Бугарска је подељена на два дела која су остала турске вазалне кнежевине; Аустроугарска је добила право да окупира Босну, Херцеговину и Рашку област, чиме је спречена заједничка граница Србије и Црне Горе, самим тим и могућност стварања заједничке државе.

- Ипак, решавање Источног питања је морало да сачека 20-ти век, Балканске ратове и крај Првог светског рата.

Европа после Берлинског конгреса 1878.

Кључне белешке: - Велике силе- Француска, Велика Британија, Русија, Прусија и Аустрија - Источно питање-подела османских територија међу силама - Кримски рат 1853-1856-Руски утицај умањен -Велика источна криза 1875-1878; -Берлински конгрес 1878.-независност Србије и Црне Горе

Кључне речи: Велике силе, Вестфалски мир, Бечки конгрес, Велика Британија, Русија, Аустрија, Пруска, Француска, Источно питање, Османско царство, Хабзбуршка империја, Балкан, Црно море, Средоземље, „топла мора”, Кучук-каинарџијски мир (1774), реформе, султан Махмуд II, Хатишериф од Гилхане (1839), танзимат (реорганизација), “болесник на Босфору”, Кримски рат (1853–1856), Париски мир (1856), Грчка револуција (1821), Једренски мир (1829),Српска револуција,Велика источна криза (1875–1878), српскотурски рат, Санстефански мир, Берлински конгрес (1878)

Add a comment

Related presentations

Related pages

Velike Sile i Istocno Pitanje

Hand-picked favorites from our editors. Scribd Selects Sheet Music. Hand-picked favorites from our editors
Read more

Европа и српско питање 5 ...

Велике силе и тежње ... Српски народ у свом значају за источно питање и за ...
Read more

Велике силе и тежње Милоша и ...

... проширење граница и ... Почетна > Пролог > Европа и српско питање > Велике силе и ...
Read more

Велике силе, Сан-стефански мир и ...

Источно питање Велика криза на Истоку 1875-1878. После пораза Француске (1870-1871) напусти ...
Read more

Европа и српско питање 6 ...

Велике силе и српска борба за ... обавезама решава на своју руку источно питање.
Read more

Европске силе и српско питање ...

ЕВРОПСКЕ СИЛЕ И СРПСКО ПИТАЊЕ ... названог Источно питање, ... Велике силе ...
Read more

Источно питање — Википедија ...

Источно питање, ... силе вјеровале да ... Источно питање и да помогне ...
Read more

REZIME | Bosko Bojovic - Academia.edu

ИСТОЧНО ПИТАЊЕ, ВЕЛИКЕ СИЛЕ И СВЕТСКИ РАТ Као исходиште Источне кризе, кој је !ер ...
Read more