advertisement

Рушење версајског система

50 %
50 %
advertisement
Information about Рушење версајског система
Education

Published on February 24, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

advertisement

Рушење версајског система Минхенска конференција 1938. www.casistorije.tk

Пренатрпана лекција, али и период је такав, пун дешавања. Издвојићемо ово: - Прво крупније дешавање у Европи, од Великог рата, је Шпански грађански рат 1936-1939. У питању је био сукоб републиканаца, који су били на власти, и клеро-фашиста генерала Франциска Франка. Франка су подржавали Хитлер и Мусолини, а републиканце СССР и добровољци социјалисти из Европе. Сукоби су били жестоки, а Хитлер је слао и авијацију да би је вежбао за предстојећи рат. У бомбардовању града Гернике, трећина становника је погинула, а то је овековечио Пабло Пикасо на платну Герника. Када је Франко нападао Мадрид са 4 колоне војника, имао је симпатизере у граду. Они су названи пета колона (петоколонаши), термин који се данас користи за издајнике. У рату је победио Франко и владао је као диктатор до 1975.

- 30-те године су доба успона Немачке, када је Хитлер тежио обнови војске, повратку изгубљених територија и угледа Немачке. Циљ је био велики Трећи рајх. Када је нудио изједначавање војних снага Немачке и Француске, то није прихваћено, што је он искористио да повећа војску, изађе из Друштва народа и уђе у Рајнску и Сарску област. Фр и ВБ нису смеле ништа да предузму. Пут за рушење версајског система је био утабан. - Када је анектирао Аустрију (присајединио, аншлус) 1938., Фр. и ВБ више ништа нису могле да ураде.

- Када се погледа ка Чехословачкој, преко области судетских Немаца, Фр, ВБ и Италија су Минхенским споразумом 1938. аминовале комадање ове државе у Хитлерову корист, све у циљу очувања тобожњег европског мира. Оно што је Хитлер тада започео, довршила је Мађарска окупацијом неких територија, одвајањем Словачке која је постала немачки сателит, и уласком немачке војске у остатке Чешке. - Хитлер ни тиме није био задовољан. Тражио је пругу преко пољске територије којом би спојио централну Немачку са Пруском, и Гдањск (Данциг), град под заштитом Друштва народа.

- А где је СССР у овој причи? Стаљин је тежио ширењу своје комунистичке идеологије, али није заборављао ни територијална проширења. Пољска је одбила Стаљинов предлог да војно помогне ако је Немачка нападне. Када Стаљинов позив, да склопе одбрамбени савез, одбијају Фр и ВБ, Стаљин се окреће Хитлеру и нуди савез, јер закључује да би могао да буде нападнут. Немачка и СССР склапају одбрамбени савез Молотов-Рибентроп, августа 1939. Обе су имале корист од савеза. Хитлер ће добити велики део Пољске и мирну источну границу, а Стаљин ће добити део Пољске, балтичке државе, Финску, и мирну западну границу. Версајски систем више није постојао, рат је куцао на врата, чекао се само повод.

Кључне белешке: - Узрок слома Версаја-јачање Немачке - Шпански грађански рат 1936-1939. - Кина-Куомитанг, Чанг Кај Шек, Нанкинг - Европа-Сар, Рајна, Судети - Минхенски споразум 1938, Чехословачка, Данциг - Споразум Молотов-Рибентроп 1939. Кључне речи: Шпански грађански рат, Републиканска партија, Франциско Франко, Немачка, Италија, СССР, Мадрид, Пабло Пикасо – „Герника“, Хитлер, Сарска област, аншлус Аустрије, Судетска област, Минхенски споразум, Чехословачка, Велика Британија, Француска, плебисцит, Словачка, Данцинг, Источна Пруска, споразум Рибентроп–Молотов, Финска, прибалтичке републике

У првом реду Јоаким фон Рибентроп, Јосиф Стаљин и Вјечеслав Молотов

Планирана подела Европе по споразуму Молотов-Рибентроп 1939 . и дешавања на терену

Add a comment

Related presentations

Related pages

УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ...

2 iv ПРЕГЛЕД ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ: Навести кратак садржај са назнаком броја страна ...
Read more

www.eduka.rs

Редни број часа: 1. Наставна јединица: Уводни час Тип часа: утврђивање Циљеви и задаци ...
Read more

b2b.zavod.co.rs

НАСТАВНИК: РАЗРЕД И ОДЕЉЕЊЕ: НАЗИВ ТЕМЕ: I. ЕВРОПА И СВЕТ У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ 19. И ...
Read more

Паноптикон | Фонд Светозар ...

Репресија и сила као обележија пропасти система. ... по одредбама Версајског ... рушење ...
Read more

Ваздухопловство — Википедија ...

... из дворишта Версајског ... Рушење сваке ... Са развојем наведених система, ...
Read more

VELIKA ISTOCNA KRIZA - ist IV.pdf

ist IV.pdf - Free download as PDF File (.pdf), Text File (.txt) or read online for free.
Read more

ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КРИЗЕ (1918–1941) И ...

ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КРИЗЕ (1918–1941) И ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ У НОВИЈОЈ СРПСКОЈ ...
Read more

Милан Стојадиновић и "Хрватско ...

Милан Стојадиновић и "Хрватско питање" у Југославији. Uploaded by. Miroslav Svircevic
Read more

Istorija Novog Veka Skripta - Scribd - Read books ...

Istorija Novog Veka Skripta - Download as PDF File (.pdf), Text File (.txt) or read online. Istorija
Read more