Грађански рат у САД

50 %
50 %
Information about Грађански рат у САД
Education

Published on March 4, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Description

О ширењу САД, о односу према индијанцима и црнцима, о Монроовој доктрини, о узроку, току и последицама грађанског рата.

www.casistorije.tk

Данашња прича није тешка. Логично, наставља се на лекцију која је обрађивала америчко стицање независности, крајем 18. века. - Бивше енглеске колоније су стекле независност, али нису одмах постале ни јединствена држава, ни велика сила. Било је потребно време да се заузме огромни северноамерички континент. Американци су то радили на различите начине кроз читав 19. век. - Када су били у могућности, нове територије су куповане. Тако су од Шпаније купили Флориду, од Француске Луизијану, а од Русије су за 7 милиона купили Аљаску, за коју су Руси мислили да је безвредна и безначајна.

- Други начин је било отимање земље. У тој борби су се сукобљавали са америчким домородцима индијанцима. Кроз ратове, намерно ширење зараза и куповине, бели насељеници су сабијали индијанце у ограђене резервате, у којима они и дан-данас живе. - Територија САД је ширена и кроз ратове са суседима. Тако је, половином 19. века, потучен Мексико и тада су заузети Тексас, Калифорнија и још неке данашње територије. - 1823. прокламована је Монроова доктрина којом су САД забраниле мешање европских сила у америчка питања, а саме су се одрекле мешања у европске послове. Тиме су желеле и успеле да стекну доминацију на Северном и Јужном Америком.

- За све то време, бели насељеници су користили робовску радну снагу црнаца. Робови су од раније довожени из Африке, а посебно их је много било на југу САД. -Развој Сједињених Америчких Држава није текао уједначено. Север се привредно брже развијао, индустирија је била развијенија, било је више новчаних средстава; ропство је било мање заступљено, јер је била потребна школована радна снага. - С друге стране, на југу је била заступљена пољопривреда, за коју је била потребна робовска радна снага. На северу се тражило укидање ропства, док је на југу од ропства зависила економија, а то је значило да ропство мора да се очува.

- Однос према ропству је један од најважнијих узрока сукоба северних и јужних држава САД. - Зато се 11 држава на југу САД отцепило и направило Конфедерацију (лабав савез држава). Ово је довело до грађанског рата 1861-1865. - Државе на северу су формирале Унију, коју је водио председник Абрахам Линколн. Северњаци су познати као Јенки, а јужњаци као Дикси. - После низа великих битака, у којима је дуго предност имао Југ, после битке код Гетисбурга 1863, северњаци преузимају иницијативу и коначно побеђују 1865.

Последице рата су биле крупне.  Рат је био изузетно крвав, па је страдало 3% америчког становништва;  укинуто је робовласништво на целој територији САД;  црнци су изједначени у правима, мада та права на југу нису могли да остваре до 2/2 20. века;  државе са севера и југа се уједињују у јединствену државу са Линколном на челу;  Линколн је убијен у атентату 1865.;  јединствена држава је омогућила бржи развој привреде САД;  као дугорочна последица је данашња доминантна политичка и војна улога САД у свету, као светске силе. - Да би спознали страхоте рата погледајте емисију Ридли Скота о боју код Гетизбурга 1863.

Абрахам Линколн, председник САД

Кључне белешке: - Монроова доктрина-превласт САД на америчким континентима - Подељени на индустријски Север и пољопривредни Југ - Грађански рат 1861-1865.; победа Севера -Укидање ропства Кључне речи: Сједињене Америчке Државе, Монроова доктрина, америчко-мексички рат, Лујзијана, Флорида, Аљаска, Тексас, Калифорнија „Далеки запад”, сукоб са индијанским племенима, обесправљеност афричких робова и Индијанаца, резервати, индустријализација, плантаже, грађански рат Севера и Југа (1861– 1865),Абрахам Линколн, конфедерација, савезна унија, Јенки, Улис Грант, Роберт Ли, битка код Гетизбурга (1863), капитулација, укидање ропства, савезна држава

Add a comment

Related presentations

Related pages

ГРАЂАНСКИ РАТ У САД - novakovdusan.blog.rs

ГРАЂАНСКИ РАТ У САД . Узроци рата су многобројни и сложени, али се углавном могу ...
Read more

Амерички грађански рат — Википедија, слободна енциклопедија

Амерички грађански рат је најкрвавији рат у ... Због тога је у САД створена ...
Read more

Припреме за грађански рат у Европи су у пуном јеку | The ...

Припреме за грађански рат у Европи су у пуном јекуЧитав низ терористичких напада у ...
Read more

Амерички грaђански рат | Историја САД и догађаји током ...

Историја САД и догађаји током Грађанског рата у ... Грађански рат 1861-1865.
Read more

Америка се спрема за грађански рат

Америка се спрема за грађански рат ... Brownell тврди се да је у САД потражња убојних ...
Read more

Политика Online - Грађански рат у Републиканској странци

Грађански рат у ... сви дошљаци без папира и да у САД привремено не сме да уђе ...
Read more

Марин ле Пен: САД желе да испровоцирају рат у Европи

Лидерка Националног фронта је нагласила да је у Украјини у току „грађански рат ...
Read more

Грчки грађански рат — Википедија, слободна енциклопедија

Грчки грађански рат је трајао од 1946. до 1949. године, и био је први пример послератне ...
Read more