Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο χρόνο

50 %
50 %
Information about Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο χρόνο
Education

Published on February 5, 2014

Author: varalig

Source: slideshare.net

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΜΑΘΗΜΑ : Αρχαία Ιστορία Α’ γυμνασίου Σχολικό Έτος : 2013-2014 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αληγιάννη Βαρβάρα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε 4 χρόνια. ΚΑΤΑΓΩΓΗ : Αρχαία Ελλάδα.

Πότε ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες :   Οι Ολυμπιακοί Αγώνες , ξεκίνησαν το 776 π. Χ . , στην Αρχαία Ολυμπία . Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα ,η κούρσα του σταδίου (δρόμος 600 Ολυμπιακών ποδιών) με πρώτο ολυμπιονίκη τον Κόροιβο.

Πότε έγινε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων:    Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν στα τέλη του 19ου αιώνα (1896 , Αθήνα) . Ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ ,αν και οι αθλητές δεν ξεπερνούσαν τους 250. Οι ενθουσιασμένοι Έλληνες ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων . Άρνηση από Δ.Ο.Ε (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) . Έτσι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι (Γαλλία) .

Παναθηναϊκό Στάδιο → το Στάδιο των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων! Το μοναδικό μαρμάρινο Στάδιο στον κόσμο!

Ο Σπύρος  (ή Σπυρίδων) Λούης  (12 Ιανουαρίου 1873 – 26 Μαρτίου 1940) ήταν Έλληνας μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς του 1896 και εθνικός ήρωας.  ο Λούης με παραδοσιακή ενδυμασία απαθανατισμένος από τον Γερμανό Άλμπερτ Μάγιερ, τον φωτογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Πιερ Ντε Κουμπερτέν

Πότε σταμάτησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες : Διακόπηκαν τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο .  Ξαναξεκίνησαν στο Λονδίνο το 1948. 

Τι ρόλο είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα:     Θρησκευτική σημασία προς τιμήν του θεού Δία , του οποίου τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία . Ήταν το σύμβολο της παντοδυναμίας , της ζωής , της αγωνιστικότητας , της εξουσίας , της ειρήνης , της δικαιοσύνης . Συμφιλιωτικό χαρακτήρα , γιατί σταματούσαν οι πόλεμοι (εκεχειρία) για την τέλεσή τους . Πολιτιστική επίδραση από προηγμένους λαούς (Ανατολή-Αίγυπτος) .

Άγαλμα του Ολυμπίου Διός ήταν από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία που κατασκευάστηκαν στην αρχαιότητα. Το κολοσσιαίο άγαλμα συμπεριλαμβανόταν στα Επτά Θαύματα του κόσμου. Τα γυμνά μέρη του σώματος ήταν από ελεφαντόδοντο, οι χιτώνες διακοσμημένοι με ζώδια και κρίνους , τα σανδάλια και τα μαλλιά του από χρυσό , το κεφάλι στεφανωμένο με ασημένιο κότινο.

Έπαθλο για τους νικητές    Στεφάνι από κλαδί αγριελιάς που βρισκόταν στο σημείο όπου σήμερα είναι ο οπισθόδομος του ναού του Δία , σκεπασμένη με πλέγμα αράχνης (κότινος). Κέρδιζαν την αγάπη όλων , ενώ θριαμβευτική ήταν και η υποδοχή που του επιφύλασσε η πόλη του (είσοδος πάνω σε άρμα , όχι από την πύλη , αλλά από ένα άνοιγμα του τείχους που το γκρέμιζαν συμβολικά) . Στη Σπάρτη , ο ολυμπιονίκης , αποκτούσε το προνόμιο να πολεμάει στη μάχη δίπλα στο βασιλιά .

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ   Κάποτε , λένε , μια ηλικιωμένη γυναίκα πήγε στην Ολυμπία , μπήκε στο στάδιο , στάθηκε σε μια γωνιά και παρατηρούσε τους αθλητές που αγωνίζονταν . Όταν όμως την είδαν οι Ελλανοδίκες , της έκαναν παρατήρηση , γιατί τόλμησε να μπει στο στάδιο. Εκείνη τους απάντησε : «Σε ποια άλλη γυναίκα ο Θεός , που λατρεύεται εδώ , έδωσε τέτοια ευκαιρία να καυχιέται πως έχει πατέρα , τρία αδέλφια ολυμπιονίκες και τώρα τον γιο της έτοιμο να αγωνιστεί »;

Καλλιπάτειρα

Τα Αγωνίσματα :     Δίαυλος  ήταν επίσης αγώνας ταχύτητας, κατά τον οποίο οι δρομείς τρέχοντας σε τετράδες έπρεπε να καλύψουν την απόσταση δύο σταδίων (περίπου 400 μ.).  Στάδιο  ήταν ο βασικός αγώνας ταχύτητας και το παλαιότερο αγώνισμα Δόλιχος   ήταν δρόμος αντοχής, όπου οι αθλητές έπρεπε να καλύψουν απόσταση 7-24 στάδια (1.400-4.800 μ.). Οπλίτης δρόμος  ήταν δρόμος ταχύτητας και ένα από τα πλέον θεαματικά αγωνίσματα. Οι δρομείς κάλυπταν την απόσταση δύο σταδίων -σπανιότερα τεσσάρων- φέροντας κράνος, κνημίδες και ασπίδα. 

Άλλα αγωνίσματα:

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΜΑΣ el.wikipedia.org/wiki/Ολυμπιακοί _αγώνες_στην_αρχαιότητα el.wikipedia.org/wiki/Ολυμπιακοί _Αγώνες www.fhw.gr/olympics/ancient/gr/200.htm lyk-soufl.evr.sch.gr/ergasies/olympic2.htm chilonas.wordpress.com/2012/.../αρχαία -ελλάδα -ολυμπιακάαγωνίσματα-...

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Ρέα Σ. Έλενα Χ. Αρτιόλα Φ.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Οι Ολυμπιακοί αγώνες στο χρόνο ...

Visit the post for more. ... "Δεν θα αντικαταστήσει ο υπολογιστής το δάσκαλο, θα αντικατασταθεί ο ...
Read more

Οι Ολυμπιακοί αγώνες γυναικών ...

Οι Ολυμπιακοί αγώνες νεανίδων ... νόημά τους θα πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο, ...
Read more

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ...

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 αποφασίστηκε να διεξαχθούν στο ... Ταξίδια στο χρόνο;
Read more

ΜΥΘΑΓΩΓΙΑ - MYTHAGOGIA: Οι άγνωστοι ...

... οι Ολυμπιακοί αγώνες ... να πάμε πίσω στο χρόνο, ... οι αγώνες αυτοί ήταν ...
Read more

Η μηχανή του χρόνου S04E32 Οι ...

NET Η μηχανή του χρόνου S04E32 Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες
Read more

Ολυμπιακοί Αγώνες - Greece

Οι Ολυμπιακοί αγώνες υπήρξαν η ... εισέρχεται στο Στάδιο μέσα σε ...
Read more

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 ...

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ... οι αθλητές έμπαιναν στο στάδιο ... σε χρόνο 6 ...
Read more

Ολυμπιακοί Αγώνες - Βικιπαίδεια

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ... και σε συνδυασμό με τους Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1924 στο ...
Read more

Ποτέ Ολυμπιακοί Αγώνες Χωρίς ...

Ποτέ Ολυμπιακοί Αγώνες Χωρίς Την ΠΑΛΗ, Peristéri, Greece. 1,332 likes · 82 talking about this.
Read more