24 май 7_клас_анита_и_виктория

50 %
50 %
Information about 24 май 7_клас_анита_и_виктория
Social Media

Published on April 27, 2014

Author: milena_stefanova

Source: slideshare.net

Description

24 май- ден на славянската писменост

24 МАЙ Ден на славянката писменост и просвета

24 МАЙ Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика – Панайот Пипков.

Кирил и Методий Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. На името на Кирил е наречена създадената по- късно кирилица. Методий е големият брат и е роден през 815 година; Константин (най- малкият син в семейство със седем сина) е роден през 827 година и чак към края на живота си в Рим приема името Кирил.

Откъс от химна на българската просвета • Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, гдето знаньето живей! … Тъй солунските двама братя насърчваха дедите ни... О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!

Всяка година на този ден с гордост се зовем БЪЛГАРИ! В ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ИЗДИГАТ ЛОЗУНГИ В ЧЕСТ НА ДЕЛОТО НА ДВАМАТА БРАТЯ

ШЕСТВИЕ

Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови!

• Изготвил: Виктория Спасова, Анита Йорданова, VII клас

Add a comment

Related presentations

Papantla

Papantla

November 11, 2014

monografia de papantla

Small deck used during Use Case roundtable at JiveWorld 2014. On each on the 14 ta...

This 30 minute presentation was given at the 2014 Rochester Young Professionals En...