Бечки конгрес и доба романтизма

50 %
50 %
Information about Бечки конгрес и доба романтизма
Education

Published on March 6, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Description

О појмовима суверенитета, нације, Бечком конгресу, романтизму.

www.casistorije.tk

У овом делу приче покушаћемо да утврдимо шта се дешавало у Европи после протеривања Наполеона Бонапарте. - Велике европске силе које су учествовале у победи над Наполеоном, В.Битанија, Русија, Аустрија и Прусија, морале су нешто да ураде по питању ширења идеја Француске револуције и Наполеонових освајања. Нису смеле да дозволе да се те идеје прелију у њихове државе. - Зато су се састале на конгресу у Бечу 1814-1815. Тамо су расправљале шта радити са Европом у будућем периоду. Тада су оспорене идеје суверености нација, грађанских слобода и једнакости пред законом.

- Договором су дошли до формулисања принципа легитимизма. Легитимизам је значио да се стање у Европи врати на период од пре Наполеона и Француске револуције, и да се територије врате легитимним владарима или њиховим наследницима. Тако је на чело Француске дошао Луј XVIII. - Да би очувале успостављени легитимизам и стање у Европи, велике силе су створиле савез Света алијанса, који је требао да војним путем спречава револуционарне покрете у Европи, што је у следећим деценијама и чињено неколико пута. - Границе успостављене Бечким конгресом нису биле по етничком принципу, већ по устаљеном феудалном.

- Оно што су конзервативне силе покушавале да неутралишу, а што је Француска револуција прокламовала, то су идеје суверености и нације. - Сувереност је појам који се односи на власт која је у стању да самостално контролише територију своје државе и самостално води спољну политику. У монархијама извор власти је монарх, а у демократијирепублици је то народ. - Нација је други назив за народ (народност, националност). Код многих се овај појам односи на држављанство, али код неких се то односи на етничку припадност.

- Код Француза, припадник овог народа је свако ко живи у Француској, говори језик, прихвата вредности државе и одан је француској отаџбини, без обзира на порекло. - Код Немаца, Италијана, Пољака и Срба важније је етничко порекло од оданости отаџбини у којој су живели. Ови народи сматрају да заједнички корен (крв), историја, традиција, језик и култура одређују једну нацију. Пошто су ови народи дуго живели у више различитих држава, њихове традиције су успевале да очувају нације, тако да је то и одредило њихову лојалност нацији, а тиме нелојалност државама у којима су живели.

Стрељање, Франциско Гоја

- Срби су и ту успели да закомпликују ствари, па су у схватање српске нације, убацили црквени став да је Србин само онај који је хришћанин православне вере. На тај начин су од српске нације одбијени сви који су били пореклом Срби, али католичке, исламске или неке друге вероисповести. Ови Срби су се временом предавали и постајали део неког другог народа. - Народи који су вековима живели разједињени у више држава су тежили спајању у једну националну државу. - Ово је период када се у Европи развија романтизам, културни и политички покрет који је изливима снажних емоција у јавности покушавао да шири национална осећања.

- Романтизам се развио као реакција на конзервативне одлуке Бечког конгреса. - Најпознатији романтичари у књижевности су Гете, Виктор Иго, Лорд Бајрон, Пушкин. - У сликарству су се истакли Делакроа, Франциско Гоја. - У музици се истичу композитори Бетовен, Шопен, Ђузепе Верди.

Лудвиг Ван Бетовен

Add a comment

Related presentations

Related pages

2 ОРИЈЕНТАЦИОНИ РАСПОРЕД НАСТАВНОГ ГРАДИВА ИСТОРИЈЕ ЗА ...

Бечки конгрес и Света алијанса ... Наполеоново доба; Бечки конгрес и Света ...
Read more

17300 Istorija 7 by Zavod za udžbenike - issuu

Срби у ратовима Аустрије и Млетачке републике против Турског ... iii ДОБА ...
Read more

Istorija by Zavod za udžbenike (page 4) - issuu

... 73 3. ЕВРОПА И СВЕТ ОД КРАЈА xviii ДО СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА xix ...
Read more

Први час ПРЕДМЕТ: НАЗИВ НАСТАВНЕ ТЕМЕ

... Доба револуција ... повезати време и простор ... Бечки конгрес
Read more

ПИТАЊА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА I РАЗРЕД

9. Симболичко и метафорично значење Дучићеве песме "Јабланови" 10. Дучић: ...
Read more

ДИПЛОМСКИ РАД - УСИ "Др Милан Васић"

Након што проучи списак и ... Јулијан Отпадник и његово доба ... Бечки конгрес 1814‒1815. и ...
Read more

Беч — Википедија, слободна енциклопедија

... римско доба и средњи ... у Бечу је 1814/1815. одржан чувени Бечки конгрес којим је ...
Read more

Радови ученика (7. разред) « ЛИЧНИ ПОРТФОЛИО

... Турске *Пећка патријаршија *Сеобе Срба *Срби под хабзбуршком и млетачком влашћу ...
Read more

ИСТОРИЈА Циљ и задаци историја

Хеленистичко доба и његова култура ( појам хеленизма и његови хронолошки ...
Read more

Историја – Спортска гимназија

... Петровић,Ивана Петровић,Историја за 1.разред гимназије,дј и ... Култура из доба ...
Read more