Ο Παγοπώλης

36 %
64 %
Information about Ο Παγοπώλης
Education

Published on November 11, 2013

Author: iliasili

Source: slideshare.net

Description

Γλώσσα Δ΄: 2η Ενότητα - Ο Νερουλάς
Παλιά επαγγέλματα: Ο αγγειοπλάστης
Εργασία από τις μαθήτριες :
Ευμορφίλη Τ.
Μιχαέλα Τ.

ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ Ευμορφίλη Τ. Μιχαέλα Τ. 9 ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας Τάξη: Δ1

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΙΕΛΜΑΤΑ ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ  Το επάγγελμα του παγοπώλη είχε ξεχωριστή θέση τα παλιότερα χρόνια και ειδικά ο παγοπώλης που ήταν πλανόδιος. Επρόκειτο για ένα επάγγελμα εποχιακό, το οποίο άρχιζε από τον Απρίλιο και διαρκούσε μέχρι τον Οκτώβρη μήνα, σε γενικές γραμμές.

Το μεροκάματο ήταν σκληρό. Η σούστα, ή ένα τρίτροχο καρότσι, ή ένα γαϊδουράκι, ήταν το μεταφορικό τους μέσον, προκειμένου να μεταφέρουν τις κολόνες από τα παγοποιεία της πόλης.

Για να μη λιώνει ο πάγος τον σκέπαζαν με άχυρα, με τσουβάλια ή χοντρά πανιά και φυσικά ο διανομέας έπρεπε να κινείται γρήγορα, να είναι σβέλτος στη δουλειά του. Για να μη παγώνουν τα χέρια του, φορούσε χοντρά γάντια και για εργαλεία είχε ένα πριόνι να κόβει τον πάγο και ένα γάντζο με τον οποίο χτυπούσε την κολόνα για να ανοίξει και να τη μεταφέρει στον προορισμό της, σπίτια ή μαγαζιά, ανάλογα

Οι νοικοκυρές μόλις έπαιρναν τον πάγο τον τύλιγαν αμέσως με πανιά και τον τοποθετούσαν στην παγωνιέρα(ξύλινο ορθογώνιο κατασκεύασμα,επενδυμένο εσωτερικά με αλουμίνιο).

Ψυγεία με πάγο στα σπίτια συναντούμε ως τα μέσα της δεκαετίας του ’60.Με την εμφάνιση των ηλεκτρικών ψυγείων το επάγγελμα του παγοπώλη σιγά- σιγά άρχισε να χάνεται.

ΠΗΓΕΣ • ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Add a comment

Related presentations