advertisement

Σεφέρης

80 %
20 %
advertisement
Information about Σεφέρης
Education

Published on March 7, 2014

Author: vassiliki_iliopoulou

Source: slideshare.net

advertisement

 (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη, γιος του δικηγόρου και διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Παρισιού Στέλιου Σεφεριάδη και της Δέσπως το γένος Γιωργάκη Τενεκίδη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια τηνΙωάννα (μετέπειτα σύζυγο του Κωνσταντίνου Τσάτσου) και τον Άγγελο. Η πανεπιστημιακή καριέρα του πατέρα του υπήρξε λαμπρή και κατέληξε το 1933 στην αναγόρευσή του ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού. Μετά το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου το 1914 η οικογένεια Σεφεριάδη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στην Αθήνα ο Σεφέρης τέλειωσε το Πρότυπο Κλασικό Γυμνάσιο

 Από το 1918 ως το 1924 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε νομικά και ήρθε σε επαφή με τη σύγχρονή του γαλλική λογοτεχνική παραγωγή. Στο Παρίσι συνεργάστηκε με το φοιτητικό περιοδικό Βωμός (με το ψευδώνυμο Γιώργος Σκαλιώτης), έδωσε μια διάλεξη για τον Jan Moreas στο Σύλλογο Ελλήνων Σπουδαστών και άρχισε να γράφει ποιήματα στα γαλλικά και τα ελληνικά. Το καλοκαίρι του 1924 μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο έφυγε για το Λονδίνο, όπου έμεινε ως το χειμώνα του επόμενου χρόνου.

 Εκεί έγραψε το ποίημα Fog. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα άρχισε να γράφει το Ημερολόγιο, και το γνωστό ως Έξι νύχτες  στην Ακρόπολη πεζογράφημα και πρωτοδιάβασε ταΑπομνημονεύματα του  Μακρυγιάννη. Το 1926 πέθανε η μητέρα του και στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ο Σεφέρης διορίστηκε ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1931κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Στροφή, για την οποία ο Παλαμάς δημοσίευσε επιστολή στη Νέα Εστία.

 Διορίστηκε υποπρόξενος και στη συνέχεια πρόξενος στο Γενικό Προξενείο του Λονδίνου, όπου παρέμεινε ως το 1934. Το 1932 δημοσίευσε τη Στέρνα και το 1935 το Μυθιστόρημα, και τα δύο σε περιορισμένα αντίτυπα. Το 1936 δημοσίευσε το βιβλίο Θ.Σ.Έλιοτ και διορίστηκε Πρόξενος στην Κορυτσά, όπου έμεινε ως το 1937, που ταξίδεψε στο Βουκουρέστι για το Συνέδριο Διαβαλκανικού Τύπου. Το 1938 διορίστηκε προϊστάμενος της Διευθύνσεως Εξωτερικού Τύπου στην Αθήνα και ένα χρόνο αργότερα γνωρίστηκε με τον Αντρέ Ζιντ στο σπίτι του Κ.Θ.Δημαρά και ταξίδεψε στη Ρουμανία με τον Τ.Παπατσώνη.

 Το 1940 εξέδωσε τα Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’, Ποιήματα 1 και Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937). Το 1944 εκδόθηκαν οι Δοκιμές στο Κάιρο και το Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’.

 Το 1956 έγινε διευθυντής στην Β’ Πολιτική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών και το 1957 συμμετείχε στη συζήτηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Τότε διορίστηκεπρεσβευτής στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε ως το 1962. Το 1960 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ των γραμμάτων από το πανεπιστήμιο του Cambridge, το 1961 τιμήθηκε με το βραβείο Foyle και το 1963 με το βραβείο  Νόμπελ λογοτεχνίας. Ένα χρόνο αργότερα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Οξφόρδης

 Το 1969 δημοσιεύτηκε η δήλωσή του κατά της χούντας του Παπαδόπουλου και ο Σεφέρης παύτηκε από πρέσβης επί τιμή, ενώ του απαγορεύτηκε και να κάνει χρήση του διπλωματικού του διαβατηρίου. Το 1971 έγραψε το τελευταίο του ποίημα με τίτλο Επί ασπαλάθων. Πέθανε το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

   α) Είναι μια ποίηση που εμφανίζεται ως απαισιόδοξη, βαρύθυμη και μελαγχολική, απ' την οποία όμως δεν απουσιάζουν εκλάμψεις αισιοδοξίας β) Ο λόγος του είναι συμβολικός και γ) Βασικά θέματα του η αρχαία και νεότερη ελληνική παράδοση και η συνάντησή της με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό, η μελαγχολία για τη μοίρα του ελληνισμού, η νοσταλγία του απόδημου και οι χαμένες πατρίδες.

           Στροφή 1931 Στέρνα 1932 Μυθιστόρημα 1935 Τετράδιο Γυμνασμάτων 1940 Ημερολόγιο καταστρώματος Α΄ 1940 Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄ 1944 Κίχλη 1947 Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄ 1955 Τρία κρυφά ποιήματα 1966 Μετέφρασε το Άσμα Ασμάτων και την Αποκάλυψη του Ιωάννου από  την Αγία Γραφή, καθώς και τα έργα του Τ.Σ  Έλιοτ, Έρημηχώρα και Φονικό στην Εκκλησία τα οποία επίσης  προλόγισε. Στον τόμο του Μεταγραφέςμετέφρασε και εξέδωσε  ποιήματα πολλών γνωστών ξένων ποιητών ενώ στο δίτομο έργο του  με τον γενικό τίτλο Δοκιμές συμπεριέλαβε το σύνολο του κριτικού του  έργου.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Γιώργος Σεφέρης - Βικιπαίδεια

Ο Γιώργος Σεφέρης (Βουρλά, Σμύρνη 13 Μαρτίου 1900 – Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 1971) ήταν Έλληνας ...
Read more

Γιώργος Σεφέρης - Βιογραφίες ...

Γιώργος Σεφέρης: Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Από ...
Read more

Γιώργος Σεφέρης Ποιήματα - Giorgos ...

Γιώργος Σεφέρης Ποιήματα - Giorgos Seferis. 660 likes · 175 talking about this. Το έργο του Γιώργου Σεφέρη ...
Read more

Γιώργος Σεφέρης - Elliniko Idryma Politismou ...

Ὁ Μαθιὸς Πασχάλης ἀνάμεσα στὰ τριαντάφυλλα. Καπνίζω χωρὶς νὰ σταματήσω ἀπ᾿ τὸ ...
Read more

Giorgos Seferis - Wikipedia, the free encyclopedia

Giorgos or George Seferis (Greek: Γιώργος Σεφέρης), the pen name of Georgios Seferiades (Γεώργιος Σεφεριάδης; March 13 [O.S
Read more

stixoi.info: Γιώργος Σεφέρης ...

Μια τεράστια συλλογή στίχων, ποιημάτων και μεταφράσεών τους σε πολλές ξένες γλώσσες.
Read more

Γιώργος Σεφέρης - Βικιφθέγματα

Ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές ...
Read more

Γιώργος Σεφέρης

Γιώργος Σεφέρης. 24,244 likes · 50 talking about this. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης.
Read more

Ελένη, Σεφέρης

Ελένη, Σεφέρης - Free download as PDF File (.pdf), Text File (.txt) or read online for free.
Read more

Στροφή (ποιητική συλλογή ...

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (1931). Συγγραφέας: Γιώργος Σεφέρης: Είδος: Ποιητική ...
Read more