Друштво краљевине Југославије

50 %
50 %
Information about Друштво краљевине Југославије
Education

Published on March 1, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Друштво Краљевине Југославије www.casistorije.tk

Није тешка лекција и нема нешто специјално да лупате главу. Вероватно ћете брзо савладати основне ствари. Па које су то ствари? - Краљевина СХС/Југославија је била једна од најсиромашнијих земаља Европе, а наследила је све оно што су биле последице Великог рата- ратна пустошења Србије, раније дугове, проблем повезивања разнородних делова Краљевине, неједнака економска и културна развијеност, аграрни карактер територије, неписменост, сиромаштво, неразвијеност индустрије. Ово се посебно односило на источне крајеве нове државе.

- Нова држава је имала пољопривредни карактер, и то затвореног типа. Сељак је производио углавном за своју породицу, а веома мало за тржиште. Аграрном реформом (расподелом земље) држава је покушала да реши питање имовне неједнакости сељаштва. - Сељаштво је живело у тешким условима, па је морало да узима кредите од банака и зеленаша, што је још више погоршавало њихов положај. Тако су губили и земљу. - Већи део сеоског становништва је живео у сиромаштву. Исхрана је била слаба, што је доводило до неухрањености. Неухрањеност је слабила имунитет, што је опет доводило до честих и тешких болести, у чему смо предњачили у Европи и свету. Услови становања и хигијене су били лоши. Најгоре је било у заосталим деловима БиХ и ЦГ.

Вероисповести у Краљевини СХСправославци (плаво), католици (смеђе), муслимани (зелено)

- Становништво у граду је живело боље, али и они су имали своје проблеме, везане за сиромаштво, беспарицу, услове живота, болести... - Индустрија нове државе је била неразвијена. Аграрни карактер државе условио је развој само прерађивачке индустрије и то у малом степену. Због неразвијености, доста становника је срећу потражило у исељеништву. Краљевина је највише извозила жито, месо и сировине, а давањем концесија странцима потпадала је под њихов утицај. 30-тих година Југославија се економски везује за Немачку и Италију.

Немачка мапа етничког распореда у Краљевини 1940.Срби (жуто), Хрвати (зелено), Албанци (плаво)...

- Аграрни карактер земље је један од узрока и велике неписмености становништва. Краљевина је имала развијено школство, али не у толикој мери да би могла успешно да покрије целу територију и велики део становништва. И поред тога, Краљевина је изнедрила неколико светских умова у науци, књижевности и уметности.

- Видовдански устав 1921. је прокламовао равноправност свих вера- православне, католичке, ислама, јудаизма и протестантизма. Ипак, није јасно раздвојио државу од цркве, па су цркве имале значајан утицај на владу и јавност. Преовлађивали су православци и католици. Да би се председник владе, Милан Стојадиновић, приближио Италији потписан је 1935. Конкордат, о повлашћеном положају римокатоличке цркве у Југославији. На то су Српска православна црква и српска јавност бурно реаговале, па је чак дошло и до Крваве литије 1937.

Кључне белешке: - Неразвијеност, сиромаштво, болести - Затворена привреда - Преовлађују пољопривреда и прерађивачка индустрија - Немачка економска доминација - Неписменост, слобода вероисповести

Кључне речи: пољопривреда, аграрна реформа, зеленаши, сиромаштво, услови становања, кућна и лична хигијена, лоша исхрана, заразне болести, индустрија, прехрамбена индустрија, текстилна индустрија, неписменост, универзитети, Универзитетска библиотека, Мика Петровић Алас, Милутин Миланковић, Јован Цвијић, Александар Белић, Слободан Јовановић, позориште, опера, радиостаница, „Политика“, Српска православна црква, Римокатоличка црква, Исламска верска заједница, Јеврејска црква

Add a comment

Related presentations

Related pages

Краљевина Југославија ...

Химна Химна Краљевине Југославије: Краљевина Југославија 1930. Географија; Континент
Read more

Југославија — Википедија ...

Друштво Краљевине ... Континуитет Краљевине Југославије је наставила њена влада у ...
Read more

Друштво историчара Ужица

Друштво историчара Ужица. 2,422 likes · 71 talking about this. ДРУШТВО ИСТОРИЧАРА - УЖИЦЕ
Read more

Архив Југославије - 2014 ...

Место и датум отварања изложбе: aрхив Југославије, Београд, 9. јун 2014. Изложбу отворио: ...
Read more

Бриљантна дипломатска каријера ...

Данас ће у Архиву Југославије бити отворена изложба ,,Иво Андрић у дипломатији” У ...
Read more

НАЦИОНАЛИЗАЦИЈА НАРОДНЕ БАНКЕ ...

НАЦИОНАЛИЗАЦИЈА НАРОДНЕ БАНКЕ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ... ско друштво, ...
Read more

main

Држава и друштво у периодици Краљевине Југославије 1920–1941, (Српски ...
Read more