η λαρνακα

50 %
50 %
Information about η λαρνακα

Published on March 15, 2014

Author: STELLAKALLI

Source: slideshare.net

 Είναι πόλη στην νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Αποτελεί τη διάδοχο πόλη του αρχαίου Κιτίου, ενός από τα σημαντικά βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, γενέτειρα μεταξύ άλλων του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα.  ΢ήμερα αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος πόλη του νησιού, με πληθυσμό 62997 κατοίκους (συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι Αραδίππου και Λειβάδια).

 Οι Καμάρες είναι το πιο γνωστό τμήμα του παλαιού υδραγωγείου της Λάρνακας, το οποίο είχε κατασκευαστεί, γύρω στα 1745, με δωρεά του Αμπου Μπεκίρ Πασά ―πράξη κοινής ωφέλειας εντελώς ασυνήθιστη από τούρκο αξιωματούχο κατά την οθωμανική περίοδο. ΢ήμερα ολόκληρη συνοικία της γύρω περιοχής παίρνει το όνομά της από το χαρακτηριστικό αυτό κτίσμα.

 Η Αλυκή Λάρνακας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας και ανατολικά των χωριών Μενεού και Δρομολαξιάς.  Αποτελείται από ένα δίκτυο τεσσάρων λιμνών διαφόρων μεγεθών τρεις από τις οποίες είναι συνδεδεμένες. Η αλυκή θεωρείται ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ από το 2001, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το 2005.  Κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, η Αλυκή της Λάρνακας βάφεται ροζ από τα χιλιάδες φλαμίνγκο που ξεχειμωνιάζουν στις όχθες της.  ΢τη δυτική όχθη είναι χτισμένο το Σέμένος Χαλά ΢ουλτάν Σεκκέ (Ουμμ Χαράμ).

 Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου είναι κτισμένη στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Λάρνακος και αποτελεί το λατρευτικό κέντρο του Αγίου Λαζάρου στην Κύπρο. Η σχέση του αγίου με το νησί υπήρξε στενή. Μετά την έγερσή του κατέφυγε στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, οι οποίοι τον χειροτόνησαν επίσκοπο Κιτίου. Οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε σε μαρμάρινη λάρνακα η οποία έφερε την επιγραφή «Λάζαρος ó τετραήμερος καί φίλος τοũ Χριστοũ».

Ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Πρόκειται για το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Κύπρου και την κύρια πύλη εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 Σο κάστρο κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ. από το Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Α΄(1382-1398). Αποτελούσε μέρος της αλυσίδας των αμυντικών έργων που έγιναν τότε για να επιτηρούν και να προστατεύουν τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού που απλώνεται από τον κόλπο της Πύλας και φτάνει μέχρι τον κόλπο του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.

Σο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ είναι μουσοουλμανικό τέμενος που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα. Χτίστηκε το 1787 για να ανακατασκευαστεί το 1816 προς τιμή της Ουμ Χαράμ, που ήταν συγγενής του προφήτη Μωάμεθ. ΢ύμφωνα με τον θρύλο, εκεί σκοτώθηκε η Ουμ το 647 πέφτοντας από το άλογό της κατά την επίσκεψη της στο νησί στη διάρκεια κάποιας αραβικής επιδρομής. Σο τέμενος είναι από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας, αναφέρεται τέταρτο μετά τα τεμένη της Μέκκας, της Μεδίνας και του Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ.

Add a comment

Related pages

ΛΑΡΝΑΚΑ | Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟΥ ...

Ο λαϊκός ποιητής Ανδρέας Π. Μαππούρας (1918-1998), από την Αραδίππου, ήταν για περίπου μισό ...
Read more

Ακίνητα προς πώληση Λάρνακα

Η εταιρεία Andreas Efthimiou real estates διαθέτει ακίνητα (κατοικίες διαμερίσματα) προς πώληση ...
Read more

Η Λαρνακα δεν αλλάζει και δεν ...

To connect with Η Λαρνακα δεν αλλάζει και δεν μας αρέσει, sign up for Facebook today.
Read more

Αξιοθέατα | ΛΑΡΝΑΚΑ

Η πρόσφατη δημοσίευση ειδήσεων για σοβαρή ρύπανση της Αλυκής Λάρνακας από το ...
Read more

Σε ρυθμούς Beach Volley η Λάρνακα ...

Στους ρυθμούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Beach Volley, που θα φιλοξενήσει η Λάρνακα ...
Read more

ΚΙΤΙΟΝ – ΛΑΡΝΑΚΑ – ΣΚΑΛΑ | Just ...

Η γυναίκα του, Αλίκη Τσέπη, ... ΚΙΤΙΟΝ – ΛΑΡΝΑΚΑ – ΣΚΑΛΑ Blog στο WordPress.com. The Twenty Ten Theme.
Read more

Η ΧΡΥΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β

Η ΧΡΥΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β, ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ ...
Read more

Διαμερίσματα προς πώληση Λάρνακα

Η εταιρεία Andreas Efthimiou real estates διαθέτει διαμερίσματα προς πώληση στην πόλη Λάρνακα ...
Read more

Με ευρωπαϊκά κονδύλια αλλάζει ...

Για να γινει επιτελους η λαρνακα ευρωπαικη καπως πολη και όχι λωριδογαζικη ? Login to Reply.
Read more

Εστιατόρια Λάρνακα ...

Η ΤΕΡΑΤΣΙΑ ( ΤΟΧΝΗ ) ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ, ... ΚΙΤΣΙΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ( ΛΑΡΝΑΚΑ ) ...
Read more