Други светски рат-доминација сила Осовине

50 %
50 %
Information about Други светски рат-доминација сила Осовине
Education

Published on March 15, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Description

О Немачком нападу на Пољску 1939, нападу на Француску и Британију 1940, нападу на СССР, о пустињском рату, Јапанском нападу на Перл Харбур.

Други светски рат- доминација сила Осовине www.casistorije.tk

Долазимо до једног од најзначајнијих догађаја у светској историји, који је имао дуготрајне последице на цео свет. Догађај са највећим бројем убијених, повређених и унесрећених. Догађај који је изнедрио или подстакао неке од највећих злочинаца у историји. - Други светски рат је почео 1. септембра 1939. нападом Немачке на Пољску. Да би се добио повод за почетак напада, изведена је немачка варка на граници са Пољском (тобожњи напад Пољака на немачку радио постају). Узроке напада и дешавања непосредно пред рат потражите у једној од претходних лекција, да се не бих понављао. - Одмах по избијању непријатељстава, у рат се укључују В.Британија и Француска на страни Пољске.

- Одмах по избијању непријатељстава, у рат су се укључиле В.Британија и Француска на страни Пољске. - По споразуму Молотов-Рибентроп, Совјети су убрзо ушли у источни део Пољске. Пољска је у року од месец дана била покорена и подељена. - Оклопне дивизије су блицкригом (муњевитим ратом) 1940. покориле Данску, Норвешку, Холандију, Белгију, Француску (за шест недеља). Северни део Француске са Паризом Немци су директно окупирали, а део на југу (Вишијевска Француска) постала је немачки протекторат до 1942, под маршалом Петеном, када су је Немци дефинитивно окупирали.

- За све време рата, у Европи су остале “слободне” само Шпанија и Португалија (благонаклоне фашистичке диктатуре), Швајцарска (примале су опљачкане ствари из Немачке и Европе), Шведска (принудно је помагала немачкој индустрији наоружања), Велика Британија (спасио је Ламанш) и СССР. - Са друге стране, СССР 1940., уз тешке губитке, једва успева да потчини Финску и окупира Литванију, Летонију и Естонију.

- Знајући да нема говора о покоравању Европе ако не освоји Британију, 1940. Хитлер је покренуо ваздушну кампању преко Ламанша, као припрему за искрцавање. Уз тешке губитке и велику помоћ САД у кредитима и авионима, Британија је успела да се одбрани. До 1945. Британија је нападана само бомбардовањем градова и нападима крстарећих ракета Фау-1 и Фау-2. - 1940. Немачка је са Италијом и Јапаном склопила Тројни пакт о помоћи и сарадњи, коме су приступиле Словачка, Мађарска, Румунија и Бугарска. - До 1941. Немачка је потчинила већи део Европе. На југу су остале Југославија и Грчка. После “одбијања Тројног пакта”, у априлу је покорена Југославија, а убрзо и Грчка, јер је могла да послужи савезницима као база за искрцавање.

Фелдмаршал Ервин “Пустињска лисица” Ромел на положају у Африци

- Када је средио стање на западу и југу, Хитлер се окренуо СССР. 22. јуна 1941. је покренуо операцију “Барбароса”, у три правца. Иако је Стаљин имао најављен тачан датум немачког напада, није учинио ништа да се припреми. Циљ Немаца је био освојити Лењинград, Москву и Стаљинград као симболе СССР, и стићи до неопходних нафтних поља на Кавказу и рудних богатстава. У почетку су совјети губили милионске групе војника, Лењинград је био у опсади до 1944., а Москва је била замало освојена (тек када је Стаљин добио информацију од шпијуна Зоргеа из Токиа да Јапан неће напасти СССР, Стаљин је пребацио свеже далекоисточне трупе у одбрану Москве, што је одлучило битку). Немачка је заустављена код Стаљинграда 1942/43, после чега су се совјети консолидовали. Ово је била прекретница Другог светског рата. После “битке челика” код Курска 1943, Совјети се више не заустављају до Берлина (мада уз велике губитке).

- Мада је Италија хтела да изиграва велику силу, попут Немачке, Британци у северној Африци су их довели скоро до потпуног пораза. Да би помогао савезнику, Хитлер шаље Ервина “Пустињску лисицу” Ромела, на челу Афричког корпуса. Циљ је био освојити Суецки канал, који повезује Средоземље и Индијски океан, преко Црвеног мора. Он је успео да потисне Британце, победио их је код Тобрука, али је потучен у бици код Ел-Аламејна, после чега је био у повлачењу до коначног пораза 1943. Помоћ Британцу Монтгомерију, пружило је савезничко искрцавање у северној Африци 1942. (операција Бакља). - На далеком Истоку, Јапан је без објаве рата, 7. децембра 1941, напао америчку базу на Хавајима, Перл Харбур. Узрок је била борба за доминацију на Пацифику, а повод забрана извоза нафте и сировина из САД у Јапан, и захтев за повлачење Јапана из Кине и Индокине.

Кључне белешке: - Силе Осовине-Немачка, Италија, Јапан - Савезници-Британија, Француска, Русија - Почетак рата-1. септембар 1939; 1940-окупирана Француска, битка за Британију, Тројни пакт - Јун 1941 напад на СССР-операција Барбароса; Стаљинградска битка 1942/1943-прекретница рата - 1940-1943 борбе у Африци; Ромел - Децембар 1941-САД у рату; Перл Харбур

Кључне речи: протекторат, Данцинг (Гдањск), Балтик, источна Пруска, споразум Рибентроп– Молотов, немачки напад на Пољску, совјетско-фински рат, немачко освајање Норвешке, Данске, Белгије, Холандије и Француске, Вишијска Француска, генерал Петен, Винстон Черчил, бомбардовање Британије, Тројни пакт, немачко заузимање Југославије и Грчке, напад на СССР, Лењинград, Москва, Украјина, Севастопољ, Харков, Стаљинградска битка, Курска битка, Италија, рат у северној Африци, Ервин Ромел, Суецки канал, Ел Аламејн, искрцавање на Сицилији, капитулација Италије, јапански напад на Перл Харбур

Сегмент битке код Курска 1943.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Други светски рат - АКТУЕЛНОСТИ

Други светски рат је ... тзв.Сила осовине, ... сила чији ...
Read more

Други светски рат — Википедија ...

Други светски ... земље које су наставиле да се боре против сила Осовине, ...
Read more

Други светски рат у Југославији ...

Други светски рат у ... народима Европе да се укључе у рат против сила Осовине, ...
Read more

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ - ProProfs Quiz

Други светски рат за ученике 8. ... Силе осовине 4. ...
Read more

drugisvetski

Други светски ... Напредовања сила Осовине је заустављено 1942. пошто је јапан ...
Read more

Други светски рат у Југославији ...

Други светски рат у Југославији је почео 6. априла 1941 ... од стране Сила осовине, ...
Read more

Други светски рат ...

Други светски рат је био светски рат који је трајао од 1939. до 1945. ... Силе Осовине, ...
Read more

Drugi Svetski Rat

Други светски рат у ... Рат је почео 6.априла 1941. нападом Сила осовине на Краљевину ...
Read more