20080207 Camerik Digitaal Domein

71 %
29 %
Information about 20080207 Camerik Digitaal Domein

Published on February 14, 2008

Author: marbles

Source: slideshare.net

Introductie Bram Antoinette Opmerkelijke (Digitale) Mediastrategie Organisaties hebben een geïntegreerde strategie nodig voor het hele digitale domein. Een strategie die aansluit bij de missie en de strategie van de organisatie.

Bram

Antoinette

Opmerkelijke (Digitale) Mediastrategie

Organisaties hebben een geïntegreerde strategie nodig voor het hele digitale domein. Een strategie die aansluit bij de missie en de strategie van de organisatie.

www. tagnaardetoekomst . nl

Wat we gaan doen Digitale domein Web 2.0 wat is het? Rondleiding Web 2.0 Campagne voorbeelden

Digitale domein

Web 2.0 wat is het?

Rondleiding Web 2.0

Campagne voorbeelden

Digitaal domein

Verschillende sferen A ffected - Omgevingen die je kunt beïnvloeden B ought - Omgevingen die je kunt huren of kopen C ontrolled - Omgevingen die jezelf beheert.

A ffected - Omgevingen die je kunt beïnvloeden

B ought - Omgevingen die je kunt huren of kopen

C ontrolled - Omgevingen die jezelf beheert.

C ontrol B ought A ffected Digital 200x 1900 Analogue Indie Newsletter Social Blogosphere, Recommendation, Ranking, Gossip Website Company Newsletter Banners Buttons SPAM TV FC Print Radio Telex Fax Phone Brochure Gossip Free Pub Copy Catting PR Opinion

Web 2.0 ? ‘ The network is the computer’ Sun De term Web 2.0 verwijst naar wat sommigen zien als de tweede fase in de ontwikkeling van het world wide web . Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het world wide web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande desktop applicaties overbodig maken.

‘ The network is the computer’ Sun

De term Web 2.0 verwijst naar wat sommigen zien als de tweede fase in de ontwikkeling van het world wide web . Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het world wide web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande desktop applicaties overbodig maken.

Een (gedateerde) Web 2.0 tag cloud

De technische 2.0 lingo ‘ Open standards change the world.’ AJAX, waarvan Ruby on Rails ook gebruik maakt, maakt de kloof tussen webpagina's en software op je desktop steeds kleiner. Webpagina's hoeven niet steeds ververst te worden om nieuwe inhoud te tonen. Snelheid en gebruiksgemak nemen toe, Webdiensten vervangen software & daarmee wordt software sociaal: je kunt er makkelijk dingen mee delen.

‘ Open standards change the world.’

AJAX, waarvan Ruby on Rails ook gebruik maakt, maakt de kloof tussen webpagina's en software op je desktop steeds kleiner. Webpagina's hoeven niet steeds ververst te worden om nieuwe inhoud te tonen. Snelheid en gebruiksgemak nemen toe, Webdiensten vervangen software & daarmee wordt software sociaal: je kunt er makkelijk dingen mee delen.

Wat betekent dat voor gebruikers? ‘ The Web is Us.’ Toegang tot informatie en applicaties. Dingen benoemen en betekenis geven. Dingen beoordelen en classificeren. Dingen delen. Dingen maken. Dingen publiceren. Alleen of samen. Met mensen die je (niet) kent. Peer- to- peer.

‘ The Web is Us.’

Toegang tot informatie en applicaties.

Dingen benoemen en betekenis geven.

Dingen beoordelen en classificeren.

Dingen delen. Dingen maken. Dingen publiceren.

Alleen of samen. Met mensen die je (niet) kent.

Peer- to- peer.

Wat betekent dat voor organisaties? De gebruiker heeft meer informatie. De gebruiker heeft meer mogelijkheden. De gebruiker heeft meer macht. De gebruiker heeft andere verwachtingen. De gebruiker gaat dingen anders doen. De gebruiker gaat andere dingen doen. De gebruiker bestaat niet.

De gebruiker heeft meer informatie.

De gebruiker heeft meer mogelijkheden.

De gebruiker heeft meer macht.

De gebruiker heeft andere verwachtingen.

De gebruiker gaat dingen anders doen.

De gebruiker gaat andere dingen doen.

De gebruiker bestaat niet.

Wat betekent dit voor communicatie? In & op communities, netwerken, chatrooms, fora, virtuele werelden, gamewerelden, dating omgevingen, Instant Messengers, newsgroups, websites, weblogs, locatie gebaseerde appicaties, twitter et cetera wordt gepraat, gelachen, getroost, geluisterd, geadviseerd, geroddeld, gepest. Er zijn continu gesprekken gaande. Reputaties worden er gemaakt en gebroken.

In & op communities, netwerken, chatrooms, fora, virtuele werelden, gamewerelden, dating omgevingen, Instant Messengers, newsgroups, websites, weblogs, locatie gebaseerde appicaties, twitter et cetera wordt gepraat, gelachen, getroost, geluisterd, geadviseerd, geroddeld, gepest.

Er zijn continu gesprekken gaande. Reputaties worden er gemaakt en gebroken.

De schaduwzijde van 2.0 The machine is using us

The machine is using us

Doelgroepdenken S ocio-demografische indeling - Leeftijd, welstandsklasse B ehavioral - Aansluitend bij (online) gedrag C ontextual - aansluitend bij de context van de online omgeving Narrow Targeting: niet het grootst mogelijke bereik, maar het grootst mogelijke relevante bereik. Minder verspilling, minder irritatie. Permission marketing: een-op een communicatie en communiceren met toestemming van de ontvanger.

S ocio-demografische indeling - Leeftijd, welstandsklasse

B ehavioral - Aansluitend bij (online) gedrag

C ontextual - aansluitend bij de context van de online omgeving

Narrow Targeting: niet het grootst mogelijke bereik, maar het grootst mogelijke relevante bereik. Minder verspilling, minder irritatie.

Permission marketing: een-op een communicatie en communiceren met toestemming van de ontvanger.

Lange staart ? Een grote hoeveelheid ‘iets’ dat slechts een klein publiek of een niche dient, maar gezamenlijk een groter marktpotentieel heeft dan de meest populaire producten.

Een grote hoeveelheid ‘iets’ dat slechts een klein publiek of een niche dient, maar gezamenlijk een groter marktpotentieel heeft dan de meest populaire producten.

CRM CRM staat voor Customer Relationship Management . CRM is een werkwijze alsmede een technologie, waarbij het optimaliseren van alle contacten met de klant centraal staat en er wordt getracht elke klant een individuele waardepropositie aan te bieden gebaseerd op zijn of haar wensen. Daarnaast is de gedachte achter CRM dat klanten een betere behandeling krijgen naarmate zij een hogere waarde vertegenwoordigen voor de organisatie. Bepaalde marketing-denkers menen zelfs dat bij een optimale invulling van de strategie klanten waarop de organisatie verlies leidt moeten worden gemotiveerd een andere leverancier/ dienstverlener te zoeken (de-marketen).

CRM staat voor Customer Relationship Management . CRM is een werkwijze alsmede een technologie, waarbij het optimaliseren van alle contacten met de klant centraal staat en er wordt getracht elke klant een individuele waardepropositie aan te bieden gebaseerd op zijn of haar wensen.

Daarnaast is de gedachte achter CRM dat klanten een betere behandeling krijgen naarmate zij een hogere waarde vertegenwoordigen voor de organisatie. Bepaalde marketing-denkers menen zelfs dat bij een optimale invulling van de strategie klanten waarop de organisatie verlies leidt moeten worden gemotiveerd een andere leverancier/ dienstverlener te zoeken (de-marketen).

Co-creatie, Collectieve intelligentie, Conversaties Het boek The Wisdom of Crowds (James Surowiecki) levert het wetenschappelijke bewijs dat groepjes experts doorgaans niet de beste beslissers zijn. De Power of Mass Creativity (Charles Leadbeater) roemt de kansen die groepsprocessen bij creatieve processen opleveren. Democratising Innovation (Eric von Hippel) beschrijft hoe innovatieprocessen samen met gebruikers kunnen worden ontwikkeld. The Cluetrain Manifesto, 95 stellingen uit 1999 die het einde van de top down benadering van consumenten door bedrijven aankondigt. Het internet zou conversaties tussen beiden mogelijk en onontkoombaar maken.

Het boek The Wisdom of Crowds (James Surowiecki) levert het wetenschappelijke bewijs dat groepjes experts doorgaans niet de beste beslissers zijn.

De Power of Mass Creativity (Charles Leadbeater) roemt de kansen die groepsprocessen bij creatieve processen opleveren.

Democratising Innovation (Eric von Hippel) beschrijft hoe innovatieprocessen samen met gebruikers kunnen worden ontwikkeld.

The Cluetrain Manifesto, 95 stellingen uit 1999 die het einde van de top down benadering van consumenten door bedrijven aankondigt. Het internet zou conversaties tussen beiden mogelijk en onontkoombaar maken.

Jajaja Voorbeelden

Voorbeelden

Wiki’s - Wikipedia Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, rechtenvrije encyclopedie op het web te creëren. De artikelen in deze encyclopedie worden geacht een neutraal gezichtspunt in te nemen. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Wikipedia echter geen garantie wat betreft de juistheid van de informatie. Daarnaast is vanwege het open karakter van het project vandalisme een probleem. De Nederlandstalige versie is te vinden op nl.wikipedia.org en bevat momenteel meer dan 400.000 artikelen.

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk.

Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, rechtenvrije encyclopedie op het web te creëren. De artikelen in deze encyclopedie worden geacht een neutraal gezichtspunt in te nemen. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Wikipedia echter geen garantie wat betreft de juistheid van de informatie. Daarnaast is vanwege het open karakter van het project vandalisme een probleem.

De Nederlandstalige versie is te vinden op nl.wikipedia.org en bevat momenteel meer dan 400.000 artikelen.

Wikipedia over new media

RSS- simpele syndicatie RSS (Really Simple Syndication) is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om (web)content in syndicatie te brengen. Gegevens van de veelal websites en weblogs worden omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen. Met een RSS-feed kun je je ‘abonneren’ op de koppen van nieuwe berichten. Ook kun je er zoekopdrachten mee uitzetten. RSS- feeds worden ook ingezet voor interne communicatie en kennismanagement. Met deels gepersonaliseerde RSS feeds wordt informatie op maat gemaakt en de CC cultuur tegen gegaan. RSS-feed aggregators geven een overzicht van RSS feeds.

RSS (Really Simple Syndication) is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om (web)content in syndicatie te brengen. Gegevens van de veelal websites en weblogs worden omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.

Met een RSS-feed kun je je ‘abonneren’ op de koppen van nieuwe berichten. Ook kun je er zoekopdrachten mee uitzetten.

RSS- feeds worden ook ingezet voor interne communicatie en kennismanagement. Met deels gepersonaliseerde RSS feeds wordt informatie op maat gemaakt en de CC cultuur tegen gegaan.

RSS-feed aggregators geven een overzicht van RSS feeds.

Podcast De term podcasting is een samentrekking van iPod, de draagbare MP3- speler van Apple, en 'broadcasting’. Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet, en tevens een news feed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiëren ze onmiddellijk naar een mp3-speler of melden aan de gebruiker dat hij ze op de pc kan beluisteren.

De term podcasting is een samentrekking van iPod, de draagbare MP3- speler van Apple, en 'broadcasting’.

Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet, en tevens een news feed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiëren ze onmiddellijk naar een mp3-speler of melden aan de gebruiker dat hij ze op de pc kan beluisteren.

Feed Aggregator voor Podcasts

Social bookmarking - Del.icio.us Del.icio.us is een andere 'social bookmarking-site'. De site wordt gezien als een Web 2.0-bedrijf en kwam eind 2003, na de dotcom-crisis online. Alle informatie die in del.icio.us wordt opgeslagen kan openbaar beschikbaar worden gemaakt. Sommigen gebruiken deze site om linkblogs te publiceren. De opgeslagen sites krijgen sleutelwoorden (tagging) mee, die een niet-hiërarchische classificering mogelijk maken, via zogenaamde folksonomie.

Del.icio.us is een andere 'social bookmarking-site'.

De site wordt gezien als een Web 2.0-bedrijf en kwam eind 2003, na de dotcom-crisis online. Alle informatie die in del.icio.us wordt opgeslagen kan openbaar beschikbaar worden gemaakt. Sommigen gebruiken deze site om linkblogs te publiceren. De opgeslagen sites krijgen sleutelwoorden (tagging) mee, die een niet-hiërarchische classificering mogelijk maken, via zogenaamde folksonomie.

Del.icio.us met een team

Share ware: desktop van Netvibes

IM – Instant Messaging Windows Live Messenger is de huidige naam van de instant messenger van Microsofts MSN, de grootste partij in Nederland. Ruim 90% van de jeugd gebruikt MSN en kan via hun advertentienetwerk worden bereikt. Met dit programma kunnen gebruikers met een Live ID elkaar digitale berichten sturen. Daarnaast biedt MSN Messenger ondersteuning voor audio en video. Ook is het mogelijk om spelletjes te spelen, "winks" te versturen (kleine Flash-filmpjes die automatisch worden afgespeeld), dynamische schermafbeeldingen te gebruiken enzovoort.

Windows Live Messenger is de huidige naam van de instant messenger van Microsofts MSN, de grootste partij in Nederland. Ruim 90% van de jeugd gebruikt MSN en kan via hun advertentienetwerk worden bereikt.

Met dit programma kunnen gebruikers met een Live ID elkaar digitale berichten sturen. Daarnaast biedt MSN Messenger ondersteuning voor audio en video. Ook is het mogelijk om spelletjes te spelen, "winks" te versturen (kleine Flash-filmpjes die automatisch worden afgespeeld), dynamische schermafbeeldingen te gebruiken enzovoort.

Social Networking - business

Social networking - KLM Club China

Social Networking - privé

Virtuele werelden Virtuele werelden zijn digitaal nagebootste delen van de wereld die als entourage dienen voor computer games. Bezoekers kunnen (samen) spelen, interacteren, shoppen, huizen bouwen, concerten bijwonen.... De werelden kunnen op de ‘echte’ wereld lijken, of een droomwereld zijn. De werelden worden door marketeers gezien als nieuwe plek om de consument te bereiken. E-learning deskundigen verwachten veel van virtuele werelden en serious gameplay voor het onderwijs, maar ook bijvoorbeeld voor trainingen.

Virtuele werelden zijn digitaal nagebootste delen van de wereld die als entourage dienen voor computer games. Bezoekers kunnen (samen) spelen, interacteren, shoppen, huizen bouwen, concerten bijwonen....

De werelden kunnen op de ‘echte’ wereld lijken, of een droomwereld zijn. De werelden worden door marketeers gezien als nieuwe plek om de consument te bereiken.

E-learning deskundigen verwachten veel van virtuele werelden en serious gameplay voor het onderwijs, maar ook bijvoorbeeld voor trainingen.

Second Life

ABN Amro slaapt in Second Life

Habbo Hotel

Crossmedia concepten - Je echte leeftijd

MMORPG’s Een Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) is een grootschalige role playing game voor meerdere spelers over een computernetwerk. In een MMORPG is de interactie tussen de verschillende spelers belangrijk. Samen moeten zij vaak problemen of raadsels oplossen. Dikwijls, gaat het samenspelen verder naar guilds/clans. Voor de meeste MMORPG's moet je maandelijks een bedrag neertellen. Dit wordt gebruikt om servers met duizenden spelers te kunnen onderhouden, en maandelijkse updates te geven. Een aantal andere (bèta's vaak) zijn gratis.

Een Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) is een grootschalige role playing game voor meerdere spelers over een computernetwerk.

In een MMORPG is de interactie tussen de verschillende spelers belangrijk. Samen moeten zij vaak problemen of raadsels oplossen. Dikwijls, gaat het samenspelen verder naar guilds/clans.

Voor de meeste MMORPG's moet je maandelijks een bedrag neertellen. Dit wordt gebruikt om servers met duizenden spelers te kunnen onderhouden, en maandelijkse updates te geven. Een aantal andere (bèta's vaak) zijn gratis.

World of Warcraft

Gaming Naast de MMORPG’s kennen we ook console en PC games, casual games, serious games, viral games, advergames, branded games....

Naast de MMORPG’s kennen we ook console en PC games, casual games, serious games, viral games, advergames, branded games....

Eindeloos communiceren - Blogs

Eindeloos communiceren - Twitter

Eindeloos communiceren - Plazes

Cases Hoe bereik je jongeren en stemmers (overheden, scholen) Wat zijn de kansen voor B2B (toeleveranciers)

Hoe bereik je jongeren en stemmers (overheden, scholen)

Wat zijn de kansen voor B2B (toeleveranciers)

Case Belastingdienst Doel: Jongeren TJ- biljet in laten vullen Concept: It’s Pay Back Time! Een site die zo opvalt door knulligheid dat ‘men’ erover gaat schrijven. Applicatie om snel je teruggave mee uit te rekenen ook op andere sites aanbieden. Media: Vindbaarheid campagne (Google beinvloeden & verrassende adwords inkopen), PR 2.0 (webistes, weblogs, for a, social networks beinvloeden tot plaatsing), Seeding (zelf linkjes plaatsen die verwijzen naar de campagnesite), mediaruimte inkopen.

Doel: Jongeren TJ- biljet in laten vullen

Concept: It’s Pay Back Time! Een site die zo opvalt door knulligheid dat ‘men’ erover gaat schrijven. Applicatie om snel je teruggave mee uit te rekenen ook op andere sites aanbieden.

Media: Vindbaarheid campagne (Google beinvloeden & verrassende adwords inkopen), PR 2.0 (webistes, weblogs, for a, social networks beinvloeden tot plaatsing), Seeding (zelf linkjes plaatsen die verwijzen naar de campagnesite), mediaruimte inkopen.

Case Lousewies Doel: Lousewies voorzitter politieke D’66, beinvloeden leden Concept: ‘Iedereen Voor Lousewies’. Er zijn 15 verschillende (gratis) weblogs aangemaakt als ‘Werkende moeders voor Lousewies’, ‘Beta’s voor Lousewies.’, ‘Homo’s voor Lousewies.’ deze weblogs werden aan pro-Lousewies leden van D’66 gegeven die anderen uitnodigden ook een steunbetuiging aan Lousewies te doen. Media: Vindbaarheid campagne (Google beinvloeden & inkopen), PR 2.0 (beinvloeden tot plaatsing), Seeding (Zelf hoop linkjes plaatsen). Specifiek 15 gratis blogs aanmaken voor interestgroups ,Mediakits (visuals en teksten).

Doel: Lousewies voorzitter politieke D’66, beinvloeden leden

Concept: ‘Iedereen Voor Lousewies’. Er zijn 15 verschillende (gratis) weblogs aangemaakt als ‘Werkende moeders voor Lousewies’, ‘Beta’s voor Lousewies.’, ‘Homo’s voor Lousewies.’ deze weblogs werden aan pro-Lousewies leden van D’66 gegeven die anderen uitnodigden ook een steunbetuiging aan Lousewies te doen.

Media: Vindbaarheid campagne (Google beinvloeden & inkopen), PR 2.0 (beinvloeden tot plaatsing), Seeding (Zelf hoop linkjes plaatsen). Specifiek 15 gratis blogs aanmaken voor interestgroups ,Mediakits (visuals en teksten).

Case Terre des Hommes Doel: Jeugd sms donaties aan goed doel laten doen Concept:Nepwebsite reisbureau lolitatravel.nl, een soort Donorshow. Follow up met actiesite Terres des Hommes. Media: 2 Fasen. Seeding & inkoop van redactionele items. Adwords voor het ‘reisbureau’. Veel PR 2.o vanwege blogability: shock. Follow up met bekendmaking afzender/ spoof, wederom seeding & inkoop van redactionele item. Inkoop adwords, videobanners en Hyves widgets.

Doel: Jeugd sms donaties aan goed doel laten doen

Concept:Nepwebsite reisbureau lolitatravel.nl, een soort Donorshow. Follow up met actiesite Terres des Hommes.

Media: 2 Fasen. Seeding & inkoop van redactionele items. Adwords voor het ‘reisbureau’. Veel PR 2.o vanwege blogability: shock. Follow up met bekendmaking afzender/ spoof, wederom seeding & inkoop van redactionele item. Inkoop adwords, videobanners en Hyves widgets.

Internet, as advertising, is an orgy of choice Colofon Camerik Voortman en Leylines werken samen om organisaties en merken hun doelstellingen te realiseren met het inzetten van: online PR & seeding mediastrategie en media–inkoop campagne optimalisatie en performance management digitaal domein analyses en advies (e-)business development Leylines is een onafhankelijk online strategie en mediabureau gevestigd in het centrum van Amsterdam. Ons hart ligt bij het uitstippelen en implementeren van opmerkelijke klantstrategieën. Strategieën die meetbaar resultaat opleveren en die aansluiten bij de koers van een organisatie. Missie Camerik Voortman Wij zijn kwaliteitgedreven, resultaatgerichte communicatieprofessionals die de doelen van onze klanten bij overheid, profit en non-profit passend, verrassend en eigentijds helpen bereiken. Ook op interim-basis.

Colofon

Camerik Voortman en Leylines werken samen om organisaties en merken hun doelstellingen te realiseren met het inzetten van:

online PR & seeding

mediastrategie en media–inkoop

campagne optimalisatie en performance management digitaal domein

analyses en advies (e-)business development

Leylines is een onafhankelijk online strategie en mediabureau gevestigd in het centrum van Amsterdam. Ons hart ligt bij het uitstippelen en implementeren van opmerkelijke klantstrategieën. Strategieën die meetbaar resultaat opleveren en die aansluiten bij de koers van een organisatie.

Missie Camerik Voortman Wij zijn kwaliteitgedreven, resultaatgerichte communicatieprofessionals die de doelen van onze klanten bij overheid, profit en non-profit passend, verrassend en eigentijds helpen bereiken. Ook op interim-basis.

Add a comment

Related pages

Domein Meten en Meetkunde 11 Maten Maten Gewichten ...

Domein Meten en Meetkunde 11 Maten Maten Gewichten: Lengtematen: Oppervlaktematen: Inhoudsmaten: Tijdmaten: Digitaal geheugen: Ton, kilogram, gram, enz.
Read more

Wat te doen bij grote domeinveranderingen? • Nieuw ...

20080207 Camerik Digitaal Domein 20080207 Camerik Digitaal Domein Beleidsinput 30/1: Domein Energie Beleidsinput 30/1: Domein Zorg 1. Centrale vraag: Hoe ...
Read more

CASO CAMERIK - Documents

20080207 Camerik Digitaal Domein Presentatie Astrid Camerik Inleiding Astrid Camerik (De Woonplaats) Camerik Voortman - juni 2011 Presentatie ...
Read more