Крсташки ратови

50 %
50 %
Information about Крсташки ратови
Education

Published on February 24, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

КРСТАШКИ РАТОВИ www.casistorije.tk

Догађаји који су тема ове лекције, по неким истраживачима, оставиле су дуготрајне последице, које се осећају и данас у односима западњака и исламских народа на Блиском истоку. - Крсташких ратова било је 8, а трајали су од 1095. до 1270 (11-13. век). Циљ ратова је био да се ослободи Христов гроб, Јерусалим и Света земља од муслимана. Ратовали су хришћани и муслимани, који су једни друге звали неверницима, а који су на сукоб гледали као на свети рат. - До Првог рата долази делом као последица сукоба папа и немачких царева у борби за превласт у хришћанском свету. Папа је желео да постане главна фигура на Западу, и своју моћ и утицај је показао позивом хришћанским витезовима да крену у свети рат.

- Витезови који су пристали да иду били су ослобођени свих дугова и били су им опроштени сви прошли и будући грехови (што је било изузетно примамљиво). Пришивали су црвени крст на своју тунику, као знак распознавања. - Први су у рат кренули сиромашни, али су их Турци Селџуци лако разбили у Малој Азији. За њима је кренула велика крсташка војска, морем, Дунавом и копном. 1099. освајили су Јерусалим и извршили велики покољ муслимана (пре тога и у Дамаску). На Блиском истоку су створене 4 хришћанске државе, од којих је најважнија и најача била Јерусалимска краљевина. Крсташи су у својим државама пресликали европско феудално уређење.

- Крсташи су релативно лако изашли на крај са Турцима Селџуцима, јер су они били међусобно подељени на много држава, свака са сопственим интересима. - За заштиту и помоћ хришћанским ходочасницима формирани су монашко витешки редови - темплари, јовановци и тевтонци, сваки са својим обележјима, под директном влашћу папе. - 1187. један од турских владара, Саладин, у бици код Хатина, тешко је поразио крсташку војску и освајио је Јерусалим. Ипак, није дошло до покоља хришћана, јер је Саладин желео да прекине са општим уништавањима приликом освајања. Ово освајање Јерусалима довело је до трећег крсташког рата.

- Нису сви крсташки ратови били успешни, нити су се сви завршавали освајањима по Палестини. Проблем је био и у томе што хришћански владари нису увек сарађивали међусобно, па су чак склапали одвојене споразуме са турским владарима. - III крсташки рат (крај 12. века) је чувен по томе што су учествовали знаменити европски владари, немачки цар Фридрих Барбароса и енглески краљ Ричард Лавље срце, али је завршен без значајнијег успеха.

Темплари-храмовници Тевтонци

- IV крсташки рат 1204. водила је Венеција против Византије, због својих интереса - ширења трговине са Истоком, утицаја у Византији и богаћења. Крсташи су пристали да ратују за Венецију, јер нису могли да плате превоз бродовима до Свете земље. Цариград је циљано опљачкан и уништаван, а на рушевинама Византије је створено Латинско царство. Византија се сачувала у Никејском царству у Малој Азији до 1261 и Епирској деспотовини на Балкану. - У VI крсташком рату (1/2 13. века), цар Фридрих II, је дипломатским путем успео да поврати Јерусалим и неке територије, али су хришћани 1244. дефинитивно изгубили Јерусалим. 1291. је пала и Акра, последње крсташко упориште у Светој земљи.

- У једном тренутку су и деца пошла у крсташки рат. Идеја је била да би деца као невина божија бића могла да успеју у ономе што одрасли нису успели да ураде због својих грехова. Поход је пропао, јер је много деце страдало, одустало, а остатак су бродовласници продали у ропство. - Последице крсташких ратова су биле вишеструке. Ојачане су везе са истоком, обогатили су се италијански градови (Венеција и Ђенова), европска трговина се развијала, културне везе су ојачале, а европљани су се упознали са новим производима. Пошто су ратови били изузетно крвави, психолошке последице се осећају и данас. - Да би имали бољи увид у ово доба погледајте играни филм са преводом Небеско краљевство .

Кључне белешке: - 8 крсташких ратова; 1095-1270; Блиски истокПалестина; црвени крст-обележје крсташа - I рат 1096-1099 – освојен Јерусалим - Јерусалимска краљевина; витешко-монашки редови; Саладин - III рат 12. век-Фридрих Барбароса,Ричард Лавље Срце - IV рат против Византије 1204. - Последице за Европу-јачање веза, богаћење, нови производи и култура

Кључне речи: крсташки ратови, хришћани, муслимани, свети рат, Христов гроб, Света земља, сабор у Клермону, витезови ратници, одреди сељака, Турци Селџуци, освајање Јерусалима, крсташке државе, витешкомонашки редови, Саладин, пад Јерусалима, Четврти крсташки рат, освајање Цариграда, Дечији крсташки рат, Осми крсташки рат, богаћење Венеције и Ђенове, сусрет цивилизација

Јовановци - хоспиталци

Add a comment

Related presentations

Related pages

Крсташки ратови — Википедија, слободна енциклопедија

Крсташки ратови (лат. cruce signati - крстом обележени) били су скуп светих ратова у којем су ...
Read more

Крсташки ратови.docx - scribd.com

Крсташки ратови.docx - Free download as Word Doc (.doc / .docx), PDF File (.pdf), Text File (.txt) or read online for free.
Read more

Крсташки ратови by Jelena Lilić on Prezi

Крсташки ратови Назив потиче од знака крста који су војници носили на својим одорама ...
Read more

Крсташки ратови против Османлија — Википедија, слободна ...

Крсташки ратови против Османлија (1389—1464), водили су се да би се балканске земаље ...
Read more

03 - Крсташки ратови (Низ поље иду, бабо, Сејмени ...

03 - Крсташки ратови (Низ поље иду, бабо, Сејмени) - Депонија (Ариље, Пожега, Ужице ...
Read more

Крсташки ратови | Учионица историје

Учионица историје by Александар Тодосијевић is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3 ...
Read more

Крсташки ратови

Крсташки ратови ...
Read more

IST1: Крсташки ратови - book.tsp.edu.rs

Trenutno pristupate kao gost . Istorija 1. Putanja do stranice. Početna strana / Kursevi / Opšteobrazovni
Read more