Српско царство и Византија

67 %
33 %
Information about Српско царство и Византија
Education

Published on March 6, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Description

О доласку Душана на власт, освајању византијских територија, проглашењу царства, првим додирима са Османлијама.

СРПСКО ЦАРСТВО И ВИЗАНТИЈА Фреска цара Душана www.casistorije.tk

Шта је тако лоше урадио Стефан Дечански да би га син Душан и феудалци насилно уклонили са власти? Прича даље каже овако: - У принципу, то је била лоша процена српског краља. Заборавио је који је први задатак владара и феудалца, а то је ратовање у циљу ширења државне територије, феудалних поседа и повећања богатства. Српски феудалци су осетили благодет богатијег живота посредством развоја робноновчане привреде и било какав застој на том пољу је могао да произведе нестабилност у држави. - Стефан Дечански није искористио прилику да осваја по Бугарској после победе код Велбужда 1330. На чело назадовољних феудалаца стао је његов син Душан, енергични “млади краљ” наследник. Истакао су у боју 1330. чиме је добио много присталица.

- Прича каже да су се догађаји ређали као на траци. По једној верзији, Стефан Дечански је заробљен, затворен у град Звечан на Косову, ослепљен и на крају убијен. - Душан 1331-1355. је постао краљ Србије и одмах је показао да жели да освоји Византију. Усмерио је војску ка југу и стигао чак до Коринтског залива и освојио тврди град Сер. За освајање приморских градова Цариграда, Солуна и Драча није имао флоту, па је Венецији, као најачој поморској сили на Средоземљу, нудио савез, али је Млецима дража била слаба Византија на коју могу да утичу, него јака Србија са којом би тешко излазили на крај. На северу, Душанове земље су ишле до Дунава и Београда. Период његове власти је тренутак првих додира са Турцима Османлијама. Душан је схватао опасност од новог играча на Балкану, па је папи нудио савез и заједничку борбу против Турака, али од тога на крају није било ништа.

Глава статуе цара Душана

-Краљ Душан није желео само да осваја територије, већ је имао виши циљ. Желео је да подигне углед Србије и коначно се уврсти у ред крупних владара. Како је освајао царске територије сматрао је да треба да се прогласи за цара 1345. Да би и званично постао цар, српска црква је морала да постане патријаршија. Тако је први српски патријарх 1346. крунисао Душана за цара Срба и Грка. - Такође, Душан је знао да не може просто да уврсти нове територије у своју државу, јер су византијске територије биле на вишем ступњу политичког, економског и културног развоја. Да би изједначио старе и нове територије и обичаје, донео је Законик половином 14. века, а увео је и византијске установе и обичаје на српски двор и у свакодневни живот властеле.

- Изненадна смрт је прекинула планове овог изузетног владара. И поред свега, Душан је једини Немањић који није проглашен за свеца после смрти.

Кључне белешке: - Стефан Душан 1331-1355; са властелом против Стефана Дечанског - узрок-неширење Србије - Србија- од Дунава до Коринтског залива - Архиепископија постаје патријаршија; царство 1346., Душанов законик Кључне речи: незадовољство властеле, Стефан Душан, побуна Стефана Душана, брак са Јеленом, савез са Бугарском, ширење државе, Коринтски залив, Епир, Тесалија, Скопље, цар Срба и Грка, патријарх, прихватање византијских установа, Душанов законик, намера да освоји Цариград

Проглашење Душановог законика, Паја Јовановић

Add a comment

Related presentations

Related pages

Српско царство — Википедија ...

Српско царство је ... Византија се сматрала ... би важили за цело царство и ...
Read more

Византија — Википедија

Византија или ... Така што иако тоа го продолжило Римското Царство и ги одржало ...
Read more

Српско царство Јована Ненада ...

Српско царство Јована Ненада је била краткотрајна српска држава која је настала ...
Read more

СРПСКО ЦАРСТВО

пада и Србија . СРПСКО ЦАРСТВО. У 14.веку Србија је највећа држава на Балкану.
Read more

Прво бугарско царство ...

Првото бугарско царство ... склучил 30-годишен мировен договор со Византија, и се ...
Read more

Сербско/римско царство и ...

Сербско/римско царство и ... него је оно било српско царство ... Царство, а не Византија ...
Read more

Сербское царство — Википедия

Сербское царство при Стефане Душане, 1350: Столица: Скопье и Призрен: Язык(и) сербский
Read more