advertisement

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κάθε κλίκ και μια ιστορία

100 %
0 %
advertisement
Information about ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κάθε κλίκ και μια ιστορία
Education

Published on March 18, 2014

Author: lykkorin

Source: slideshare.net

Description

Σχολική εργασία Α' Τάξης Λυκείου Κορινού
advertisement

ΟΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ • Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή. • Η φωτογραφία σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα καθώς και ως μία μορφή τέχνης.

Camera OBSCURA • Η πρώτη φωτογραφική μηχανή • H ονομασία της προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “camera” που σημαίνει δωμάτιο και ‘obscura’ που σημαίνει σκοτεινός. • Η camera obscura μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας ένα σκοτεινό δωμάτιο ή ένα κουτί που στη μία άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή. Βλέπουμε πως η παραπάνω μέθοδος του 16ου αιώνα λειτούργησε πάνω στις ίδιες αρχές με τις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές. Εικόνα 2

Διαφάνεια 6

Joseph Nicephore Niepce O Niepce είναι ο πρώτος που κατάφερε να καταγράψει εικόνες µε τη βοήθεια του φωτός και να τις διατηρεί. Προσπαθώντας να αποτυπώσει την εικόνα της camera obscura, χρησιµοποίησε χλωριούχο άργυρο και κατάφερε να αποτυπώσει µια αρνητική εικόνα, χωρίς όµως να πετύχει τη στερέωσή της.

Το 1826 τελικά κατάφερε να αποτυπώσει απευθείας σε θετικό την πρώτη φωτογραφία της ιστορίας . Η νέα τεχνική ονοµάστηκε "ηλιογκραβούρα" ή αλλιώς ηλιογραφία. Πρακτικά η μέθοδός του ήταν δύσχρηστη, γιατί απαιτούσε μεγάλους χρόνους έκθεσης. ( περίπου 8 ώρες )

«Θέα από το παράθυρο». Αυτός είναι ο τίτλος της αρχαιότερης σωζώμενης φωτογραφίας στον κόσμο που τράβηξε το 1827 ο Niépce και απεικονίζει κάποια κτίρια απέναντι από το σπίτι του.

William Henry Fox Talbot Ο Talbot µπορεί να θεωρηθεί ο πατέρας της σύγχρονης φωτογραφίας. Ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν τη σχέση αρνητικής και θετικής φωτογραφίας. O Talbot πότισε ένα φύλλο χαρτί µε µια χηµική ουσία που µαυρίζει όταν πέφτει επάνω της το φως. Έτσι το φως σχηµάτιζε αρνητικά είδωλα των αντικειµένων πάνω στο χαρτί. Η φωτογραφία αυτή απεκονίζει το παράθυρο του Talbot.

Ο Talbot κατασκεύασε και µια µηχανή χρησιµοποιώντας ένα κουτί. Στο µπροστινό τµήµα υπήρχε ένας φακός και μια τρυπα απο οπου περνουσε το φως μεσα στο κουτι. Αφού άνοιγε το φωτοφράκτη, το φως από τα αντικείµενα διασταυρωνόταν στο φακό και εστιαζόταν σε µια γυάλινη πλάκα στο πίσω µέρος.

Το 1888: Κυκλοφορεί το πρώτο φιλμ από την αμερικανική εταιρεία Eastman. Την ίδια χρονιά ο Eastman παρουσιάζει την πρώτη Kodak μηχανή με ρολό φιλμ. Αυτό το μοντέλο καθιστά τις φωτογραφικές μηχανές προσιτές στον πολύ κόσμο. Το ίδίο έτος κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού NATIONAL GEOGRAPHIC, το οποίο έκτοτε έχει δημοσιεύσει μερικά από τα σημαντικότερα φωτογραφικά ρεπορτάζ.

1889: Κυκλοφορούν ο πρώτος αναστιγματικός φακός από το εργοστάσιο Zeiss, καθώς και το πρώτο φιλμ που μπορεί να τοποθετηθεί στη φωτογραφική μηχανή ακόμη και σε φως ημέρας. 1925: Η πρώτη Leica παρουσιάζεται στη Γερμανία. Πρόκειται για τη μηχανή που με την ποιότητά της και το μικρό της μέγεθος έδωσε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε σιγουριά και ελευθερία κινήσεων στο φωτογράφο. 1940: Η φωτογραφία μπαίνει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. 1947 Κυκλοφορεί το πρώτο έγχρωμο θετικό φιλμ (slide) Ektachrome της Kodak.

1948: Κυκλοφορεί η πρώτη Polaroid και ιδρύεται το πιο γνωστό φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο στον κόσμο, το Magnum. 1959: Οι πρώτες φωτογραφίες της Γης από δορυφόρο. 1997: Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες από τον πλανήτη Αρη.

2000: Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα τριών εκατομμυρίων εικονοστοιχείων δίνει αξιόλογες φωτογραφίες διαστάσεων 13x18 εκατοστών και γίνεται για πρώτη φορά άξιος αντίπαλος της compact με φιλμ, καθώς καλύπτει μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των ερασιτεχνών φωτογράφων όσον αφορά σε αυτό το μέγεθος των φωτογραφιών . Link:  http://spkolyvas.blogspot.gr/p/blog-page.html ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Η ψηφιακή φωτογραφία αποτελεί ίσως την τελευταία σημαντική εξέλιξη σε ότι αφορά την τεχνική της φωτογραφίας. Σε αυτές αντί για το κοινό "χημικό" φιλμ χρησιμοποιούνται φωτοευαίσθητοι αισθητήρες. Το μέρος της φωτογραφικής μηχανής που βοηθά την εστίαση της εικόνας είναι το ίδιο. Βέβαια συνοδεύεται πια από πολλά βοηθητικά της χρήσης ηλεκτρονικά μέσα

• Φωτογραφική μηχανή ονομάζεται η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών. Οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες σήμερα φωτογραφικές μηχανές, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής χρήσης, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις συμπαγείς (compact) και στις μονοοπτικές ρεφλέξ (SLR). Διακρινόμενες, ανάλογα με την τεχνολογία τους, στις κλασικές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ και τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές(DSLR).

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΦΙΛΜΜΗΧΑΝΗΣ ΦΙΛΜ Αποτελείται από ένα φωτογραφικό φακό που η βασική του λειτουργία είναι να συγκεντρώνει τις φωτεινές ακτίνες για να γίνεται πιο έντονο το αντεστραμμένο είδωλο, το σκοτεινό κουτί που χρησιμεύει στη δημιουργία του ειδώλου, ένα φωτοφράχτη που μας βοηθάει να ελέγχουμε πότε θα αφήσουμε το φως να περάσει και ένα τμήμα που μπορούμε να βάλουμε κάποιο φωτοευαίσθητο υλικό (φιλμ) για να καταγράψουμε το σχηματισμένο είδωλο. Αυτή η βασική σχεδίαση με διάφορες παραλλαγές, οδήγησε σε δεκάδες διαφορετικούς τύπους φωτογραφικών μηχανών.

- Ο " φωτογραφικός φακός " είναι ένα κυρτό κομμάτι από γυαλί ή πλαστικό,  που συγκεντρώνει το φως  για να σχηματιστεί η εικόνα στο φιλμ.  - Το φωτοστεγανό κουτί, ο "σκοτεινός θάλαμος"  είναι συνήθως μαύρος από  μέσα, ώστε να σταματάει κάθε τεχνητό φως. - Το  "διάφραγμα"  είναι  μία τρύπα που αλλάζει μέγεθος,και επιτρέπει να περνάει περισσότερο ή λιγότερο φως. - Ο " φωτοφράχτης " επιτρέπει στο φως για κλάσματα του δευτερολέπτου να περνάει στο εσωτερικό της συσκευής. - Το "φιλμ"  είναι  μια  μεμβράνη καλυμμένη από ευαίσθητες στο φως χημικές ουσίες,όπου αποτυπώνεται η εικόνα.

Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Τo φως, απoτελεί τη βάση της φωτoγραφίας αφoύ αυτό δηµιoυργεί τηv εικόvα, έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: -την ποσότητα -την ποιότητα -την κατεύθυνση

1. Η πoσότητα τoυ φωτός πρέπει vα είvαι τόση ώστε vα επιτρέψει τηv απoτύπωση της εικόvας στo φιλµ. Ο χρόvoς έκθεσης πρέπει, vα πρoσδιoρίζεται όσo τo δυvατόv ακριβέστερα, γιατί από αυτόv,εξαρτάται η τελική πoιότητα της εικόvας. 2. Η πoιότητα τoυ φωτισµoύ ρυθµίζει τηv διαβάθµιση τωv τόvωv αvάµεσα στά φωτειvά και τα σκιερά µέρη της εικόvας. Ετσι µε τηv ισoρρoπία τωv τόvωv δηµιoυργείται εικόvα ευχάριστη και χρήσιμη. 3. Η κατεύθυvση τoυ φωτός τovίζει τo σχήµα τoυ αvτικειµέvoυ και απoτυπώvει, µε τις σκιές, τo αvάγλυφό τoυ στηv εικόvα. Για vα γίvει σωστή εκµετάλλευση της κατεύθυvσης τoυ φωτισµoύ, πρέπει vα είvαι γvωστά τα απoτελέσµατα πoυ παρoυσιάζει κάθε περίπτωση κατεύθυvσης φωτισµoύ.

Βασικές κατευθύvσεις φωτισµoύ: -Κατά µέτωπo φωτισµός -Αvτίθετoς φωτισµός (Φωτoγράφιση κόvτρα στo φως) -Πλευρικός φωτισµός -Φωτισµός τριώv τετάρτωv -Κατακόρυφoς φωτισµός - Φωτισµός από κάτω πρoς τα επάvω

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕ ΦΙΛΜ • χρησιμοποιούν φωτογραφικό φιλμ στο οποίο αποτυπώνεται η φωτογραφία κατά τη λήψη. Στη συνέχεια το φιλμ περνά από τη διαδικασία της εμφάνισης σε σκοτεινό θάλαμο ή σε ειδικά φωτογραφικά εργαστήρια.

2000: Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα τριών εκατομμυρίων εικονοστοιχείων δίνει αξιόλογες φωτογραφίες διαστάσεων 13x18 εκατοστών και γίνεται για πρώτη φορά άξιος αντίπαλος της compact με φιλμ, καθώς καλύπτει μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των ερασιτεχνών φωτογράφων όσον αφορά σε αυτό το μέγεθος των φωτογραφιών . Link:  http://spkolyvas.blogspot.gr/p/blog-page.html ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Η ψηφιακή φωτογραφία αποτελεί ίσως την τελευταία σημαντική εξέλιξη σε ότι αφορά την τεχνική της φωτογραφίας. Σε αυτές αντί για το κοινό "χημικό" φιλμ χρησιμοποιούνται φωτοευαίσθητοι αισθητήρες. Το μέρος της φωτογραφικής μηχανής που βοηθά την εστίαση της εικόνας είναι το ίδιο. Βέβαια συνοδεύεται πια από πολλά βοηθητικά της χρήσης ηλεκτρονικά μέσα

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣΨΗΦΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣΜΗΧΑΝΕΣ Χρησιμοποιούν: • αισθητήρες εικονοστοιχείων για την καταγραφή • κάρτες μνήμης (SD, MMC, XD-Digital κ.ά.) για την αποθήκευση των φωτογραφιών. Εκτύπωση ψηφιακών φωτογραφιών: σε χαρτί στα φωτογραφικά εργαστήρια ή σε οικιακούς εκτυπωτές, ή να περάσουν και να αποθηκευτούν στον υπολογιστή, σε CD/DVD, σε USB, σε αφαιρούμενο σκληρό δίσκο.

Στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές προσέχουμε Τον φακό: είδος και ποιότητα, Τη δυνατότητα των χειροκίνητων ρυθμίσεων Την ευαισθησία του αισθητήρα ανάλογα με το φως Την αυτονομία της μπαταρίας. Τη δυνατότητα του οπτικού (όχι ψηφιακού) ζουμ για τη λήψη μακρινών πλάνων καθώς και η δυνατότητα ευρυγώνιας ρύθμισης.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ • Άνσελ Άνταμς (1902-1984) • Μπιλ Μπραντ (1904-1983) • Μπρασάι (Gyula Halász) (1899-1984) • Ρόμπερτ Κάπα (1913-1954) • Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν (1908-2004) • Γουόκερ Έβανς (1903-1975) • Αντρέ Κερτέζ (1894-1985) • Γιουτζήν Σμιθ (1918-1978) • Αλεξάντερ Ροντσένκο (1891-1956) • Άλφρεντ Στίγκλιτζ (1864-1946) • Πωλ Στραντ (1890-1976) • Έντουαρντ Γουέστον (1886-1958) • Γκάρι Γουίνογκραντ (1928 - 1984)

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ Κώστας Μπαλάφας (1920 - 2011) είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους Έλληνες φωτογράφους. Γεννήθηκε το 1920 σ’ ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, την Κυψέλη της Άρτας από γονείς αγρότες. Σε μικρή ηλικία κατέβηκε στην Αθήνα να δουλέψει, το βράδυ σχολείο την ημέρα δουλειά, γύρω στα 1928-29 δούλευε ως υπάλληλος σ’ ένα μαγαζί, εκεί είχε την πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία. Το αφεντικό του δέχτηκε επίσκεψη απ’ τα αδέλφια του απ’ την Αμερική και θέλησε να τους ξεναγήσει. Είχαν ένα κουτί Kodak που το χειρίστηκε ο Κώστας Μπαλάφας, όπως λέει ο ίδιος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που μπορούσε αιχμαλωτίσει τον ορατό κόσμο.

Ηλίας Μπουρνιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Συνεργάζεται ως freelance φωτογράφος με περιοδικά και εφημερίδες. Έχει κερδίσει σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία και έχει παρουσιάσει τα έργα του σε ατομικές και ομαδικές  εκθέσεις.  Την περίοδο 1990 – 1996 φωτογράφισε συστηματικά την ελληνική επικράτεια και από αυτό το οδοιπορικό προέκυψε το πρώτο βιβλίο του, «Αθέατη Ελλάδα». 

Πάνος Κοκκινιάς Ο Πάνος Κοκκινιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Η πρώτη του επαφή με την φωτογραφία, υπήρξε όταν γράφτηκε στο ΤΕΙ φωτογραφίας πιστεύοντας ότι μαζί θα διδασκόταν και κινηματογράφο. Τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά και έτσι σύντομα εγκαταλείπει την προσπάθεια. Η μοναδική του σχέση με την φωτογραφία μέχρι τότε, ήταν όπως λέει και ο ίδιος "δύο φιλμ ως αναμνηστική φωτογραφία".

Τάκης Τλούπας Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920 και πέθανε στις 8 Μαΐου 2003  στην ίδια πόλη που γεννήθηκε και τόσο αγαπούσε. Γιος ξυλογλύπτη ακολουθεί την τέχνη του πατέρα του ως την κατοχή, όμως η αναδουλειά τον έστρεψε σε άλλους τομείς βιοπορισμού. Έτσι έρχεται σ' επαφή με τη φωτογραφία που τον συναρπάζει και την ακολουθεί σαν επάγγελμα. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1938 ανεβαίνοντας στον Όλυμπο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ ΚΙΚΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕΠΟΝΗ ΟΛΓΑ ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΛΑΓΔΑΡΗ ΜΑΤΙΝΑ

Add a comment

Related presentations

Related pages

"KAPTEPIA": Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ . Η ιστορία και μια συνταγή

Η ιστορία και μια συνταγή Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου γιορτάζει ... κάντε κλίκ ...
Read more

AHDONI: για δειτε και αυτη τη φωτογραφια....εχει μεγαλη ...

Θα σου ζητούσα την ιστορία της, μα και ... και σε μια ... και αυτη τη φωτογραφια ...
Read more

Ψηφιακό άλμπουμ γάμου, εκτυπώσεις & αναμνήσεις ...

Κάθε κλίκ της ... φτιάξετε μια φορά. Γι αυτό και πρέπει να ... που διηγείται μια ιστορία.
Read more

Βαλύρα:Μια παλιά φωτογραφία,μια ιστορία και πολλές ...

αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Ομηρικής Mεσσήνης,της πόλης των Ποδαλείριου και ...
Read more

Μια ιστορία αγάπης που γεννήθηκε στον πόλεμο του 1940

Ο Herbert Wrigley πολεμούσε με τις αυστραλιανές δυνάμεις στη Μακεδονία όταν συνελήφθηκε ...
Read more

σχεδόν άσπρόμαυρες φωτογραφίες

Μια οριζόντια και μια κάθετα. ... ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο, ... (κλίκ στη φωτό) ...
Read more

ARNISSIOTES: ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ....

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ... τα σχόλια κάτω από κάθε ... κάντε κλίκ και ...
Read more

Οίμος-Αθήνα: ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΧΙΛΙΕΣ ...

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ... μαζί με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ και ...
Read more