τέχνη της αρχαϊκής εποχής

100 %
0 %
Information about τέχνη της αρχαϊκής εποχής

Published on January 6, 2017

Author: aggpet

Source: slideshare.net

1. Τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής ΚΑΛΑΦΑΤΟΥΔΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ Ιανουάριος 2017 3ο Γυμνάσιο Ιλίου

2. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ • Ο τρόπος κατά τον οποίο χτίζονταν τα κτήρια της εποχής ,αλλάζει . • Το ξύλο αντικαθιστάται από μάρμαρο και πέτρα . • Επικρατούν (ιδιαίτερα στην ναοδομία ) δύο κύριοι ρυθμοί , ο Δωρικός και ο Ιωνικός ρυθμός.

3. ΔΩΡΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ  Ονομάζεται, ο ρυθμός που τον χαρακτηρίζει η λιτότητα , η στιβαρότητα και η αυστηρότητα.  Εμφανίζεται κυρίως στα δωρικά κέντρα της Πελοποννήσου.  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ξεκινώντας από το κάτω μέρος παρατηρούμε ότι από τον δωρικό ρυθμό απουσιάζει η βάση. Συνεχίζοντας, ο κίονας έχει ραβδώσεις που καταλήγουν σε μύτες (ακμές ). Το κιονόκρανο αποτελείται από τον εχίνο και τον άβακα.

4. Εικόνες Δωρικού Ρυθμού

5. ΙΩΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ  Ο Ιωνικός Ρυθμός εμφανίζεται στις αρχές του 6ου αιώνα π. Χ. στα παράλια της Ιωνίας, στα νησιά του Αιγαίου και την Αττική.  Το όνομα προέρχεται από τους Ίωνες.  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ξεκινά με μια όμορφη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο κίονας. Αυτός αποτελείται από ραβδώσεις που καταλήγουν σε καμπύλες. Συνεχίζοντας προς τα πάνω το κιονόκρανο έχει έλικες και άβακα.

6. Εικόνες Ιωνικού Ρυθμού

7. ΓΛΥΠΤΙΚΗ Τα αγάλματα της εποχής είναι μεγάλου μεγέθους ΚΟΥΡΟΙΚΟΡΕΣ

8. ΚΟΥΡΟΣ Κούροι ονομάζονται τα αγάλματα της Αρχαϊκής εποχής που παριστάνουν ανδρικές, νεανικές, γυμνές μορφές να στέκονται, με τα χέρια, με σφιγμένες γροθιές, τεντωμένα και συνήθως κολλημένα στους μηρούς. Το αριστερό πόδι φέρεται ελαφρά προς τα εμπρός, σε μια απόπειρα κίνησης. Τα μαλλιά είναι μακριά, τραβηγμένα πίσω στην πλάτη και πολλές φορές δεμένα με ταινία προς τα πίσω . Κύριο χαρακτηριστικό της μορφής των Κούρων είναι το "αρχαϊκό μειδίαμα", ένα ανεπαίσθητο , αινιγματικό χαμόγελο που σχηματίζεται από το τραβηγμένο στις άκρες στόμα . Αν και είναι αγάλματα εμπνευσμένα από αυτά των αρχαίων Αιγυπτίων , διαφέρουν σημαντικά από αυτά (στο υλικό, στον σχηματισμό κ . α )

9. ΚΟΡΕΣ Κόρες ονομάζονταν τα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής τα οποία παρίσταναν νεαρές γυναίκες , ελαφρά ντυμένες , στολισμένες και καλοχτενισμένες.

10. ΚΕΡΑΜΙΚΗ  Την εποχή αυτή αναπτύσσεται και το εμπόριο.  Οι έμποροι χρειάζεται να μεταφέρουν τα προϊόντα τους για να τα πουλήσουν . Έτσι αναπτύσσεται και η αγγειοπλαστική.  Στα αγγεία ζωγραφίζονται σκηνές από τη μυθολογία και την ιστορία.

11. Τα αγγεία της εποχής χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ( ρυθμούς ) ΜΕΛΑΝΟΡΦΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΕΡΥΘΡΟΜΟΡΦΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

12. ΕΡΙΘΡΟΜΟΡΦΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Γύρω στο 525 π . Χ. χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η ερυθρόμορφη τεχνική . Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, οι μορφές των παραστάσεων διατηρούν το κοκκινωπό χρώμα του πυλού, ενώ το βάθος της παράστασης βάφεται μαύρο, όπως επίσης οι λεπτομέρειες των μορφών. Η ερυθρόμορφη τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι οι μορφές δείχνουν να έχουν περισσότερο όγκο .

13. ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Απ’ την αρχή του 7ου αι. π. Χ. επικρατεί στην αττική αγγειογραφία ο μελανόμορφος ρυθμός. Το μαύρο (κυρίαρχο χρώμα στις μορφές ) ως σκούρο και κοκκινωπό χρώμα (φόντο), οφείλεται στο ψήσιμο του αγγείου σε εναλλάξ χαμηλότερες και υψηλότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την είσοδο ή μη οξυγόνου στον κεραμικό κλίβανο. Οι λεπτομέρειες των μορφών και της διακόσμησης έχουν χαραχθεί πριν το ψήσιμο με οξύ εργαλείο .

14. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΑΟΣ ΔΩΡΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΝΑΟΣ ΙΩΝΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ

15. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΟΥΡΟΣ ΚΟΡΗ

16. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΡΥΘΡΟΜΟΡΦΟ ΑΓΓΕΙΟ ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΟ ΑΓΓΕΙΟ

17. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Add a comment