тихи океан

50 %
50 %
Information about тихи океан

Published on February 4, 2014

Author: MilenaPetkova1

Source: slideshare.net

Площ с периферните морета 178,6 млн. км. От север на юг 15 800 км, а от запад на изток 19 500 км. Заема 35,22% от площта на Земята и на него се падат почти 50% от площта на Световния океан.

Най-голямата суша, която се намира изцяло в рамките на Тихия океан е на остров Нова Гвинея. Това е и вторият по големина остров в света.

•Най – старият наследник на древния океан Панталас •Започва да се оформя преди 200 млн. години •Продължава образуването на нова земна кора •Най-голямата структурна форма в Тихия океан е Източнотихоокеанският хребет, който го разделя на 2 асиметрични части. Дъното на Източния Тихи океан е разпукано от много успоредни разломи (Мъри, Кларион, Клипертън) с дължина стотици километри.

Образуването на нова земна кора става чрез периодичното изливане и застиване на магма по пукнатини, разположени в централните части на Срединния океански хребет (СОХ) и неговите разклонения. За разлика от Атлантическия океан площта на Тихия океан намалява. Причина за това е движението на Индоавстралийската литосферна плоча на север и подпъхването на Тихоокеанската плоча под Евроазиатската и Северноамериканската. При това движение краищата на Тихоокеанската плоча потъват в мантията, стопяват се и се разрушават. Резултат от натиска между плочите са земетресенията и изригването на вулкани (Тихоокеанският огнен пръстен), образуването на островни дъги и океански падини по Западното крайбрежие. Най-дълбоката падина в Тихия океан е Марианската - 11 022 м.

А) Релеф - Основна форма на подводния релеф е СОХ. Той пресича океана от североизток на югозапад. Океанското дъно обхваща 90 % от площта на водния басейн. Заето е от няколко големи котловини, разделени от подводни хребети.

Б) Климат - Поради огромната площ на океана климатът му е разнообразен. •Температура - Най-топли са водите между двете тропични окръжности (26-29 °С), а най-студени (-1 °С) - в северните и в южните му части. •Ветрове и валежи - В умерения пояс духат силни и постоянни западни ветрове. Често явление в западните части на океана са тайфуните и мусонните ветрове, които носят проливни дъждове. Огромната площ на океана улеснява обмена на въздух между всички географски ширини, между сушата и водата - глобалната (общата) атмосферна циркулация. Валежите са най-обилни в екваториалния пояс.

•Поради честите земетресения и вулканизъм в Тихоокеанския огнен пръстен нерядко се появяват вълните цунами.

•Соленост - Солеността на океанската вода е най- висока около тропичните окръжности. •Течения - Различията в температурите и постоянните ветрове са причина за образуването на океански течения. Топли течения са Севернопасатно, Южнопасатно, Курошио, а студени - Калифорнийско, Перуанско, Курилско. В най-южната част на Тихия океан плават големи айсберги.

В) Растителен и животински свят – голямо разнообразие Фауната на Тихия океан включва около 100 000 вида, 2800 от които са риби (селда, скумрия, сардина,сайра,минтай, тон, калкан, треска, акули). В зоната на шелфа има — разнообразни водорасли, молюски, червеи, ракообразни и др. организми. В тропичните ширини — силно развитие на кораловите рифове. В умерените ширини — много бозайници (кит, косатка, морж, тюлени).

•Тихият океан е открит от испанеца Васко Нунес Балбоа. В началото на ХV век той пресича Панамския провлак и достига непознат воден басейн. Нарича го Южно море. •Принос за опознаването на Тихия океан има Фернандо Магелан.По време на първото околосветско пътешествие той го пресича от о.Огнена земя до Филипинските острови.Плаването минава спокойно, без бури и големи вълнения, затова Магелан нарича океана тихи. •Най-големият изследовател на Тихия океан е Джеймс Кук. По време на експедициите си през ХVІІІ век той открива много острови, най-големи от които са Нова Каледония и Хавайските острови. Достига Беринговия проток, континента Австралия и островите Нова Зеландия.

- Риболов - около 50% от световния улов на риба е от Тихия океан. - Морски транспорт - по крайбрежието на Тихия океан са изградени едни от найголемите пристанища в света - Йокохама, Манила, Сидни, Ванкувър, Сан Франциско, Лос Анджелис.

Йокохама Япония Сидни Австралия

Сан Диего Калифорния, САЩ Лонг Бийч Калифорния, САЩ

Акапулко Мексико Анкоридж Аляска

Владивосток Русия Банкок Тайланд

•Добив на нефт, природен газ, соли, водорасли. •Търговия - по този показател Тихият океан отстъпва значително на Атлантическия океан. Най-оживени са търговските връзки между САЩ, от една страна, и държавите от Източна, Югоизточна Азия и Австралийския съюз, от друга между Австралийския съюз и страните от Югоизточна Азия. •Туризъм - много острови в Тихия океан предлагат превъзходни условия за отдих и туризъм. Обект на туристически посещения са и големите градове на Азия, Австралия и Северна Америка.

Любопитно: - Тихият океан е по-голям от сушата на Земята - Според една перуанска легенда за първи път Тихият океан е прекосен на сал от древен перуанец, достигнал до Полинезийските острови, в централната част на океана. - Норвежкият изследовател Тур Хейердал с построеният от него сал "Кон-Тики" достига до същите острови, с което потвърждава възможността да се случи описаното в легендата. - Около 40% от населението на планетата живее в държави от Тихоокеанския басейн. Начинът по който се използват ресурсите му, влияе върху живота и благосъстоянието на хората от региона.

Add a comment

Related pages

Тихи океан – Уикипедия

Тихият океан има силно развити брегове от различен тип, но преобладават фиордовите и ...
Read more

Тихи океан — Википедија ...

Тихи океан (познат и као Пацифик од француског pacifique, што значи миран) је највећи ...
Read more

Тихи океан и екологичните му ...

Тихи океан помагало по география Тихият океан е открит от испанеца Васко Нунес ...
Read more

Тихия Океан

Тихият океан може да бъде разгледан от самолет или чрез дълги круизи. неделя, 15 май [ ]
Read more

Тихи, Океан - Безплатни ...

Сваляй картинки за Тихи, Океан от библиотеката на Pixabay над 620000 са обществено ...
Read more

Тихий океан - КиноПоиск. Все ...

тихий океан (the pacific). Всё о фильме: фотографии, обои, комментарии пользователей ...
Read more

Тихи океан

Тихи океан Тихият океан е най-големият океан на Земята. Разположен е между Азия и ...
Read more

тихий океан.mpg - YouTube

Иван Кучин - Тихий океан (слайд-шоу)
Read more

Тихи Океан — Википедија

Тихи Океан (лат. Mare Pacificum што значи тивко т.е., тихо море) е најголемиот и најдлабокиот ...
Read more

Океан – Уикипедия

Океан (от гръцки: Ωκεανός, древногръцкият бог Океан) е голям соленоводен басейн ...
Read more