Хеленизам

67 %
33 %
Information about Хеленизам
Education

Published on March 1, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Description

О Филипу, успону Македоније, Александровим победама, мешању истока и запада, хеленистичкој култури.

Хеленизам www.casistorije.tk

Већ смо утврдили да су последице Пелопонеског рата грчких полиса дугорочне (друга половина 5. века пне). Полиси нису успели довољно да се опораве, а појавила се нова сила на северу, македонско краљевство. Прича даље иде овако: - Грци су Македонце сматрали варварима, народом на нижем ступњу развоја, мада су били истог порекла. Али, македонски краљ Филип II, имао је идеју да заједно са Грцима нападне Персију. У том циљу ојачао је државу, прикупљао новац, створио је нову војску и тактику, припремао је сина Александра за наслеђивање престола обезбеђујући му филозофа Аристотела за учитеља. Када су грчки полиси одбили да се “удруже” са њим, Филип их битком код Херонеје 338. г пне приморава да га послушају. Прерана смрт га је спречила да оствари свој наум.

- Филипове идеје је наследио Александар. Са њим почиње доба познато као хеленизам. Александар је владао од 336-323.г.пне, и у том периоду је поставио основе хеленизма, идеје која га је надживела за следећа 3 века. - Македонска и грчка војска под вођством Александра прешле су у Малу Азију и побеђују Персијанце у бици на реци Граник 334., па онда у боју код Иса. Ослободиле су Сирију и Феничане, а у Египту је Александар дочекан као ослободилац. На крају, код Гаугамеле 331.г, побеђује последњу војску персијског цара Дарија III. Убрзо је и престоница, Персеполис, била заузета и Персија је била Александрова.

Македонска фаланга-густо збијени редови хоплита, са копљима дугим 6 метара (сарисе). Овакав строј је било тешко разбити, а нико други није није могао да има парира.

- Александар је наставио ка Индији, са циљем да избије на Индијски океан, и да иде до краја света. На реци Инд је коначно морао да стане, јер се његова војска заситила ратовања. - Александрово царство се простирало на 3 континента: Европа, Африка, Азија. После његове смрти 323.г. царство се убрзо распало на 3 делаМакедонију, Сирију и Египат, којима су завладали његови генерали.

- У основи Александрових освајања је и идеја ширења грчке културе. Освајањима се упознао и са источњачком културом, од које је почео да узима неке елементе. Желео је да спајањем најбољег од обе културе, направи нешто што ће дуго трајати. А тиме би се и његова власт учврстила. Тако је настао хеленизам. - Да би почело мешање култура, Александар и његови војници су се венчавали са персијанакама, прихватали су неке њихове обичаје и културу, Александар је оснивао градове Александрије по читавом царству (најзначајнија је Александрија у Египту).

- У хеленистичкој уметности појавили су се нови елемнети - прављење мозаика, градови су се градили другачије, уводила се раскош, а портрети на статуама више нису идеализовани, већ су се правили онако како јесте. -Хеленистичка религија уводила је нешто непознато Грцима, а то је да власт владара долази од Бога, а не од “народа”. Зато је Александар и поштован као божанство. - Период хеленизма се завршио падом, последње хеленистичке краљевине, Египта под Рим, 30. г. пне. - Да би боље разумели овај период погледајте документарац Александар Велики, играни филм или прочитајте књигу Стивена Пресфилда Александар врлине рата.

Кључне белешке: - Хеленизам-336-30. г. пне - Македонски краљ Филип II осваја Грчку - Александар Македонски 336-323. гпне - Битке-Граник, Ис, Гаугамела 331.г, - Освојени-М. Азија, Египат, Персија, Индија; град Александрија Кључни појмови: хеленизам, Александар Велики, Македонија, Филип II, Персија, Граник, Ис, Дарије, Гаугамела, Персеполис, Индија, Индијски океан, Инд, Вавилон, Александрија, Роксана, “свадба Европе и Азије”, хеленистичка култура, хел. религија, хел. науке, Александријска библиотека, музеј, портрет, мозаик

Add a comment

Related presentations

Related pages

хедонизам (м.)| Дигитален речник ...

... м. хектограм м. хектограф м. хектолитар м. хектометар м. хелвела ж. хеленизам м ...
Read more

Хеленизам - Правни факултет ...

Nomos politikoi – закон грађана, опште грчко право Nomos tes choras – закон земље Персонални ...
Read more

Знаменити људи из доба ...

Хеленизам,као што смо навели је период огромног напретка на пољу културе,науке ...
Read more

ХЕЛЕНИЗАМ - ИСТОРИЈСКА БИБЛИОТЕКА

Све што сте желели да знате о српском правопису и граматици, а нисте знали где да ...
Read more

Мултимедија Историја 5 | Логос

Стара Грчка - сјај антике и хеленизам. Александар Велики - 2:40 - 16.25 mb. Дарије i - 4:33 - 15.53 mb.
Read more

елинизам

хеленизам. Macedonian dictionary. 2013.
Read more

Категорија:Хеленизам ...

Све што сте желели да знате о српском правопису и граматици, а нисте знали где да ...
Read more