advertisement

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

56 %
44 %
advertisement
Information about ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Education
shs

Published on March 15, 2014

Author: 2014drim

Source: slideshare.net

advertisement

Παθητικό κάπνισμαΠαθητικό κάπνισμα Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 2013-2014 4ο ΕΠΑ.Λ ΑΘΗΝΑΣ Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ντάσιου Παρασκευή, Δριμυλή Κατερίνα

Η παθητική έκθεση στις τοξίνες του καπνού σε κλειστούς χώρους, μπορεί να αγγίξει επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ τα σωματίδια των εξατμίσεων αυτοκινήτων σε δρόμους κυκλοφοριακής συμφόρησης. Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού που εξέρχεται από την άκρη ενός τσιγάρου σε συνδυασμό με τον καπνό που εκπνέεται από τον ενεργητικό καπνιστή. Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού που εξέρχεται από την άκρη ενός τσιγάρου σε συνδυασμό με τον καπνό που εκπνέεται από τον ενεργητικό καπνιστή. Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας.

Ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξάνεται έως και κατά 30% στους μη καπνιστές που συζούν με καπνιστές. Μεγάλες μελέτες δείχνουν δοσοεξαρτώμενη δράση του παθητικού καπνίσματος.

Οι ξεχωριστοί ή αεριζόμενοι χώροι καπνίσματος δεν προστατεύουν τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα. Ο καπνός μπορεί να μεταδοθεί από ένα χώρο καπνιστών στους χώρους μη καπνιστών, ακόμη και αν οι πόρτες είναι κλειστές μεταξύ των δύο περιοχών. O καπνός ανιχνεύεται σε ένα δωμάτιο ακόμα και μετά από 2,5 ώρες, άσχετα με το αν το δωμάτιο έχει αεριστεί.

Tο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια μορφή παθητικού καπνίσματος. Τα δύο κύρια προϊόντα του καπνού η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) μειώνουν την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, συμβάλλοντας στην μη φυσιολογική ανταλλαγή αερίων στον πλακούντα.

Η νικοτίνη έχει ανιχνευθεί στην εμβρυϊκή κυκλοφορία σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στις μητέρες. Η νικοτίνη έχει ανιχνευθεί στην εμβρυϊκή κυκλοφορία σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στις μητέρες. Η νικοτίνη ανιχνεύεται στο αμνιακό υγρό σε επίπεδα κατά 1.54 φορές υψηλότερα από ότι στο μητρικό πλάσμα. Η νικοτίνη ανιχνεύεται στο αμνιακό υγρό σε επίπεδα κατά 1.54 φορές υψηλότερα από ότι στο μητρικό πλάσμα. Το CO διαπερνά το φραγμό του πλακούντα και έχει ανιχνευθεί στην εμβρυϊκή κυκλοφορία σε επίπεδα 15% υψηλότερα από ότι στις μητέρες Το CO διαπερνά το φραγμό του πλακούντα και έχει ανιχνευθεί στην εμβρυϊκή κυκλοφορία σε επίπεδα 15% υψηλότερα από ότι στις μητέρες

Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετατρέπουν το μωρό τους σε παθητικό καπνιστή από τις πρώτες στιγμές της ζωής του και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του όπως, • χαμηλό σωματικό βάρος, • πρόωρη γέννα, • καρδιακά προβλήματα, • άσθμα (και άλλα αναπνευστικά προβλήματα)

Οι έγκυες καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν  εξωμήτριο εγκυμοσύνη,  ενδομήτριο νεογνικό θάνατο,  προδρομικό πλακούντα,  πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα,  πρόωρη ρήξη των υμένων  αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι έγκυες μη καπνίστριες, που εκτίθενται στον καπνό στο σπίτι ή στην εργασία τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά 23% για θάνατο του εμβρύου και κατά 13% για γέννηση μωρού με γενετικές ανωμαλίες.

ΜΑΛΛΙΑ Μυρίζουν άσχημα ΑΥΤΙΑ Ωτίτιδες μέσου ωτός ΜΑΤΙΑ Τσούζουν, κοκκινίζουν, δακρύζουν ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Βήχας, συριγμός, άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονία (εμφάνιση, αλλά και παροξύνσεις) ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Πιθανή σύνδεση με όγκους και μακροχρόνιες διανοητικές διαταραχές ΚΑΡΔΙΑ Μειωμένη κυκλοφορία οξυγόνου στο αίμα Συγγενείς καρδιοπάθειες Αποτελεί την 3η αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών

Σταματήστε να καπνίζετε μέσα στο σπίτι Για τα παιδιά ο συχνότερος χώρος στον οποίο εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο τους το σπίτι σε περίπτωση που έστω κι ένας από του δύο γονείς καπνίζει. Για τα παιδιά ο συχνότερος χώρος στον οποίο εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο τους το σπίτι σε περίπτωση που έστω κι ένας από του δύο γονείς καπνίζει. Περίπου το 40% του συνόλου των παιδιών εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι και πάνω από το ήμισυ των παιδιών αναπνέουν συστηματικά αέρα μολυσμένο με καπνό τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Περίπου το 40% του συνόλου των παιδιών εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι και πάνω από το ήμισυ των παιδιών αναπνέουν συστηματικά αέρα μολυσμένο με καπνό τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.

Κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι χάνονται εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος (SHS). Αξίζει να σημειωθεί ότι 165. 000 εξ αυτών είναι παιδιά τα οποία χάνονται από πνευμονία, άσθμα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο. Iδιαίτερα καταστρέφονται οι ευαίσθητοι πνεύμονες των μικρών παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξή τους.

Add a comment

Related presentations

Related pages

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ (SHS) - Education

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ (SHS) by katerina-drimili. on Jul 04, 2015. Report Category: Education
Read more

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ - Education - documents.tips

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΛΟΥΚΟΓΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΤΑΡΑΚΤΣΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ...
Read more

Πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα - Ενεργητικό και ...

Δεν υπάρχει σήμερα κανένα άτομα που να μην γνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο.
Read more

Παθητικό κάπνισμα - Βικιπαίδεια

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού έμμεσα από κάποιον που καπνίζει ...
Read more

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ - Anapolis-Anapolis

παθητικο καπνισμα, παθητικο καπνισμα συνεπειες, παθητικο καπνισμα, παθητικο ...
Read more

Παθητικό Κάπνισμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα - Smoke Free Greece

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Είκοσι λεπτά από το ... Παθητικο Καπνισμα.
Read more

Nosmoke.gr - Μηνύματα Ζωής - κάπνισμα - τσιγάρο ...

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η εισπνοή καπνού που προέρχεται από ...
Read more

Παθητικό κάπνισμα - YouTube

Το καπνισμα - Duration: ... ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ...
Read more

Ερωτήσεις - Μύθοι - Πραγματικότητα για το τσιγάρο & το ...

1. Γιατί καπνίζουν οι καπνιστές; Οι περισσότεροι καπνιστές δεν θυμούνται γιατί ...
Read more