најпознатији злонамерни програми

50 %
50 %
Information about најпознатији злонамерни програми
Education

Published on February 16, 2014

Author: todor1963

Source: slideshare.net

Description

Virus, worm, adwere, spywere, Trojanski konji, Spam, Phishing

Најпознатији злонамерни програми ОШ „Смех и суза“ Алексинац

Вирус (Virus) Вирус (Virus) – рачунарски програм чија је карактеристика да се делимично или у потпуности ископира на више локација инфицирајући различите типове датотека. Штете по систем могу бити од малих, готово безазлених, до оних које доводе до брисања садржаја на хард-диску или њихове неупотребљивости.

Тројански коњи (тројанци) Тројански коњи (тројанци) су можда и најопаснији од злонамерних програма. Они су маскирани као корисни програму, често наведу човека да их лично инсталира, мада се они шире и прикаче на корисне програме. Отуд назив тројански коњ. Они акције обично врше прикривено, у позадини, често су им мета лични подаци, лозинке, банковни и други поверљиви подаци, које они читају и шаљу власнику или креатору тројанског коња.

Нежељена електронска пошта (Spam) Спем (Spam) - нежељена електронска пошта (рекламе, ланци среће итд.). Проблем који спем ствара је тај што загушује мрежу нежељеним порукама. Поједине поруке могу да садрже додатке заражене штетним програмима.

Црв (Worm) Црв (Worm) – малициозни програм који је у стању да се сам „размножава”. Користи рачунарске мреже да шаље копије самог себе умреженим рачунарима без икакве интервенције корисника - сами себе шаљу на имејлове које нађу у адресару или уз мејл који шаљемо и на тај начин се размножавају. За разлику од вируса, не мора да се „качи” за постојеће програме.

Пецање (Phishing)- крађа података Пецање (Phishing) -Сајтови који 'пецају', покушавају да украду лозинку тако што се представљају као сајт од поверења. Корисницима се тражи да унесу пријавне податке на лажном сајту који изгледа скоро идентично као прави сајт. Пазите на такве сајтове. Никада не уноси своју лозинку на сајтовима који изгледају као прави, али имају другачији УРЛ. Ако си се случајно пријавите на такав сајт, промените лозинку свог профила што је пре могуће!

Шпијуни (Spyware) Шпијуни (Spyware) – тип малициозног програма који се инсталира на рачунар и прикупља информације о корисницима без њиховог знања. Спајвер је дизајниран да искоришћава заражене рачунаре за комерцијалне сврхе. Нпр. извршава искакање поп-ап реклама, крађу личних информација (бројева кредитних картица и лозинки), прати активност корисника на Интернету за маркетиншке сврхе или преусмерава HTTP захтеве на рекламне странице.

Искачући прозори (Adware) Искачући прозори (Adware) је програм или програмски пакет који поставља рекламе на екран рачунара (обично у облику досадног прозорчића). Њих можете „покупити“ кликом на погрешан линк на неком ризичном сајту или активирањем апликације која вам је понуђена кроз нежељене рекламне мејлове (спем), али често постоје и уз легалан софтвер који можете бесплатно да преузмете, с тим што за узврат морате да истрпите агресивно рекламирање.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Оперативни систем - nelektro.bg

Када су развијени програми за ... нанети злонамерни програми, ... најпознатији ...
Read more

Безбедност рачунара - Сигурни на нету

Вируси, црви и тројански коњи су злонамерни програми који могу да штете рачунару у ...
Read more

Заштита на интернету — Википедија, слободна енциклопедија

Злонамерни ... Чине га мали програми скинути са неког ... а најпознатији међу ...
Read more

Оперативни систем — Википедија, слободна енциклопедија

Када су развијени програми за ... нанети злонамерни програми, ... најпознатији ...
Read more

15 Zastita sistema - Zlonameran softver

Злонамерни програми • вирус -закачи се за неки програм и пропагира копије самог себе ...
Read more

Линукс водич за почетнике

... функционише и шта конкретно ради! Добар пример овоме су spyware програми и вируси.
Read more

Претрага - raf.edu.rs

Računarski fakultet studijski programi, Osnovne studije, Master studije, Doktorsle studije, studije informatike Beograd
Read more

Политика Online - И српске компаније плаћају откуп сајбер ...

Злонамерни програми који стављају компјутер под катанац све док се не плати ...
Read more