Свет између демократије и тоталитаризма

50 %
50 %
Information about Свет између демократије и тоталитаризма
Education

Published on February 24, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Свет између демократије и тоталитаризма www.casistorije.tk

Лекција је тешка, препуна информација, али важна за разумевање не само прошлих догађаја, него и света око нас данас. Па, шта онда издвојити из мора догађаја и објашњења? - Први светски рата и његове последице су узроци за развој тоталитарних идеологија 30-тих година 20. века. Општа слабост Русије у рату допринела је бољшевичкој револуцији и развоју комунизма. Развој нацизма у Немачкој је директна последица рата који Немачка, реално, није изгубила, плаћања високе ратне одштете, политичке кризе, незапослености, огромне инфлације (обезвређивања новца). Велики захтеви Италије, а неиспуњене жеље довеле су до развоја фашизма у Италији.

- За шта се залажу ове идеологије или покрети? Генерално, све се залажу за тоталитарну власт, облик државног уређења где сву власт у држави држи само једна партија, а у ствари само један вођа. Одатле се у сва три режима развија култ вође, тј. култ личности на власти. Фашизам и нацизам су имале и агресивну спољну политику, политику потчињавања или освајања других држава, у складу са нараслим захтевима и колонијалном политиком. Ниво национализма у Италији и Немачкој је био на највишем нивоу. У Немачкој национализам је прешао у расизам (мржњу према другим расама, на које су гледале као нижа бића) и антисемитизам (мржњу према Јеврејима, које су окривљавали за све недаће Немаца у Првом светском рату и после њега).

- Комунисти су се залагали за диктатуру пролетаријата, а то је практично власт радничке класе; државу без друштвених класа и слојева, без приватне својине, друштво где су сви једнаки. - Све три идеологије су биле изузетно агресивне према унутрашњим непријатељима.

Мусолини и Хитлер на дочеку

- Пут доласка екстремних странака на власт у Италији и Немачкој је био донекле сличан. Слично је било и са учвршћивањем власти. Користећи национално (народно) незадовољство, позивали су се на социјалну правду и националну посебност, чиме су привлачиле масе полако, али сигурно. Мало је предњачио Мусолинијев покрет фашиста, на који се угледао Хитлеров покрет националсоцијалиста (нациста). Убрзо су оба покрета почела да се обрачунавају са социјалистима, комунистима и осталим непријатељима својих покрета. По доласку на власт укинули су демократију, почели са прогонима, уклањали су супарнике унутар својих покрета и почела су освајања других држава. Стварао се култ вође - Бенито Мусолини постао је Дуче, а Адолф Хитлер је постао фирер.

- Маршом на Рим 1922. Мусолини је дошао на власт. Слично је покушао и Хитлер 1923. у Баварској, али није успео. Зато је провео годину дана у затвору где је написао Моју борбу (Mein Kampf), у којој је изео своју идеологију. Тек 1933. Хитлер постаје канцелар, а његова странка постаје најача, а у брзо и једина у Немачкој. У Ноћи дугих ножева 1934, Хитлер се решава супарника из паравојне СА, јер су постали прејаки и хтели да замене војску. Овим догађајем СС избија у први план. 1935. Нирнбершким законима, Хитлер је делимично ставио Јевреје ван закона, а 1938. у Кристалној ноћи преузима и њихову економску моћ. Све врсте непријатеља је слао у концентрационе логоре. - Антикоминтерна пактом, Немачка и Италија учвршћују своје пријатељство и устају против ширења комунизма.

- Са друге стране, комунисти нису играли на карту национализма. Они су истицали социјалне разлике, и тешко стање радничке класе. До 1924. Лењин је био вођа бољшевика и државе. Главни непријатељи су били унутрашњи: представници ранијег режима, називани Бели (мењшевици), које је Црвена армија бољшевика победила у грађанском рату; други непријатељи су сељаци (посебно богати) и буржоазија, као представници приватне својине, против које су се комунисти борили. - Лењин је, због тешке економске ситуације, морао да уведе НЕП (Нову економску политику), којом је допустио одређену приватну иницијативу у привреди, што је довело до резултата. - 1922. настао је СССР- Савез Совјетских Социјалистичких Република, скраћено Совјетски савез.

- Смрћу Лењина 1924, Стаљин је полако преузимао власт у партији и држави. Стаљин је био много екстремнији од Лењина. Окренуо се против кулака - богатих сељака, укинуо је приватну иницијативу у привреди, увео је петогодишњи план у привреди, спровео је принудну колективизацију сељака (колхоз, совхоз), настао је култ рада. Стаљин је, екстремним мерама, СССР извео из стања заостале пољопривредне земље, и увео у ред индустријских земаља.

- На политичком плану, настао је култ вође Стаљина. Он је величан као непогрешив, његове наредбе су се безпоговорно слушале. Био је у сталном страху од унутрашњих непријатеља, па је спроводио чистке у партији, војсци, и међу народом. За ту сврху је осмислио систем логора - гулага, у којима је нестало више милиона совјета. - Ко жели да сазна више о Стаљиновом СССР, требало би да прочита “Архипелаг Гулаг”, од Александра Солжењицина или “Страх и нада” од Надежде Мандељштам. - Има доста документарних филмова о ова три покрета ил идеологије, али водите рачуна о томе ко их је правио и из којих разлога.

Кључне белешке: - Тоталитарне идеје-агресивне; национализам - Италија-фашизам, Мусолини, марш на Рим, култ вође - Немачка-нацизам, Хитлер, Моја борба, власт 1933., логори, Нирнбершки закони - СССР-комунизам, Лењин, Стаљин, култ вође, монтирани процеси Кључне речи: Италија, Немачка, национализам, Бенито Мусолини, Национална фашистичка странка, социјалисти, комунисти, Марш на Рим, Вајмарска република, нацизам, Адолф Хитлер, Мајн Кампф (Моја борба), расизам, антисемитизам, канцелар, концентрациони логори, фирер, Трећи рајх, Нирнбершки закони, комунизам, диктатура пролетаријата, Нова економска политика, СССР, Лењин, Стаљин, индустријализација, колективизација, култ личности

Владимир Иљич Лењин и Јосиф Висаиронович Стаљин

Add a comment

Related presentations

Related pages

Свет између демократије и тоталитаризма

Свет између демократије и тоталитаризма ОПШТИ ПОДАЦИ О ЧАСУ Предмет, образовни ниво ...
Read more

Свет између демократије и тоталитаризма | Учионица историје

Задовољство ми је да представим свој рад “Свет између демократије и тоталитаризма ...
Read more

"Дигитални час 2015/2016" | МТИД

*Свет између демократије и тоталитаризма: 8. разред Историја Свет између ...
Read more

Учионица историје

Задовољство ми је да представим свој рад “Свет између демократије и тоталитаризма ...
Read more

за осми разред основне школе са читанком и радном свеском

Између демократије и тоталитаризма 4. ... свет и његове ... доба демократије и ...
Read more

Учионица историје - facebook.com

Задовољство ми је да представим свој рад “Свет између демократије и тоталитаризма ...
Read more

Учионица историје - de-de.facebook.com

Um dich mit Учионица историје zu verbinden, registriere dich noch heute für Facebook.
Read more