μικρασιατικη καταστροφη

50 %
50 %
Information about μικρασιατικη καταστροφη

Published on March 16, 2014

Author: somakris

Source: slideshare.net

ENOTHTA 38 Μικρασιατική καταστροφή οι εξελίξεις εως τον Aυγουστο του 1922

Με τον όρο Μικρασιατική καταστροφή περιγράφεται περισσότερο η τελευταία φάση της Μικρασιατικής εκστρατείας, δηλαδή το τέλος του "ελληνοτουρκικού πολέμου του 1918-22, η φυγή από την Τουρκία της ελληνικής διοίκησης, που είχε εγκατασταθεί στα δυτικά μικρασιατικά παράλια, στη Σμύρνη, κατά τη Συνθήκη των Σεβρών.

Καθώς επίσης και η σχεδόν άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού μετά την κατάρρευση του μετώπου, και η γενικευμένη πλέον εκδίωξη μεγάλου μέρους τους ελληνογενούς πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, που είχε όμως ξεκινήσει πολύ νωρίτερα

Η νέα φιλοβασιλική κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση για τερματισμό του πολέμου.

Ο Κωνσταντίνος και η νέα πολιτική ηγεσία πίστευαν ότι η νίκη ήταν κοντά και γι’ αυτό αποφάσισαν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος πήγε ο ίδιος στη Μικρά Ασία.

Το καλοκαίρι του 1921, τα ελληνικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση, που κόστισε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, φτάνοντας μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο, λίγα χιλιόμετρα πριν την Άγκυρα.

Συνάντησαν, ωστόσο, ισχυρή αντίσταση και υποχώρησαν στη γραμμή που οριζόταν από τις πόλεις Εσκί Σεχίρ-Κιουτάχεια-Αφιόν Καραχισάρ. Εκεί παρέμεινε το μέτωπο τον επόμενο ένα χρόνο.Όμως, οι όροι του παιχνιδιού είχαν αντιστραφεί. Ο Κεμάλ, ενισχυμένος οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά, εμφανιζόταν αδιάλλακτος.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ενισχύονταν οι αντιπολιτευτικές φωνές (ο Αλ. Παπαναστασίου και έξι συνεργάτες του δημοσίευσαν, τον Μάρτιο του 1922, το Δημοκρατικό Μανιφέστο, στο οποίο ασκούσαν κριτική στις βασιλικές επιλογές) και οξυνόταν η οικονομική κρίση. Σε αυτές τις συνθήκες, οι κυβερνήσεις της Αθήνας αναζητούσαν στο εξωτερικό διπλωματική και οικονομική στήριξη, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Στις 13 Αυγούστου εκδηλώθηκε η τελική τουρκική επίθεση. Λίγο μετά η ελληνική άμυνα κατέρρευσε και άρχισε η υποχώρηση. Στις 27 Αυγούστου οι κεμαλικοί μπήκαν στη Σμύρνη. Η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι κάτοικοί της στη σφαγή. Η ήττα του ελληνικού στρατού σήμανε και το τέλος του μικρασιατικού ελληνισμού. Όσοι Έλληνες σώθηκαν πήραν το δρόμο για την προσφυγιά.

3. Στον δρόμο για την προσφυγιάΣτον δρόμο για την προσφυγιά […] Λοιπόν ούλος αυτός ο κόσμος[…] Λοιπόν ούλος αυτός ο κόσμος στοιβαγμένος στο μουράγιο και πάνω σεστοιβαγμένος στο μουράγιο και πάνω σε μαούνες. Άντροι, γέροι, γριές καιμαούνες. Άντροι, γέροι, γριές και γυναικόπαιδα, που είχανε παρατήσει ταγυναικόπαιδα, που είχανε παρατήσει τα καλά τους, και ξεμείνανε στο δρόμο, καικαλά τους, και ξεμείνανε στο δρόμο, και τώρα εκεί μεροβραδιάζονταν εκείτώρα εκεί μεροβραδιάζονταν εκεί πλαγιάζανε, άλλος μ’ ένα χράμι που έφερεπλαγιάζανε, άλλος μ’ ένα χράμι που έφερε μαζί του, άλλος μ’ ένα πάπλωμα ή με μιαμαζί του, άλλος μ’ ένα πάπλωμα ή με μια μπατανία. Χείλια τρεμοσαλεύανε από τομπατανία. Χείλια τρεμοσαλεύανε από το παραμιλητό. Μάτια γουρλωμένα πουπαραμιλητό. Μάτια γουρλωμένα που αγναντεύανε τη Δευτέρα Παρουσία, τηαγναντεύανε τη Δευτέρα Παρουσία, τη συντέλεια του κόσμου […] Μέρα, χαράσυντέλεια του κόσμου […] Μέρα, χαρά Θεού. Τέλη Αυγούστου, αρχές ΣεπτέμβρηΘεού. Τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη με το καινούριο […].με το καινούριο […]. Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου,Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου, Ερμής, Αθήνα 1990, σ. 146.Ερμής, Αθήνα 1990, σ. 146.

5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Γ΄ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : ΕΙΡΗΝΗ-ΣΟΝΙΑ ΤΜΗΜΑ: Γ2

Add a comment

Related pages

Μικρασιατική καταστροφή ...

Με τον όρο Μικρασιατική καταστροφή περιγράφεται περισσότερο η τελευταία φάση της ...
Read more

"ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" 5: Η ...

... Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (1919-1922) 12POSEIDON12. Subscribe Subscribed Unsubscribe 1,814 1K ...
Read more

ΑΙΤΙΑ-ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ...

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ : Αρπαγές, λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, γεωργικές και κτηνοτροφικές ...
Read more

Αλφειός Ποταμός: ΣΜΥΡΝΗ 1922 ...

ΣΜΥΡΝΗ 1922 . ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. (βίντεο) Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να ...
Read more

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 1922 ...

ΜΑΘΑΙΝΩ Γia ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  Εδώ θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τη ...
Read more

Μικρασιατικη καταστροφη - The ...

The end of 4000 years of Greek presence in Asia minor and Ionian coast ΣΜΥΡΝΗ 1922 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ SMYRNA 1922 ...
Read more

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ_ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΓΕΝΙΚΑ

Με τον όρο Μικρασιατική καταστροφή περιγράφεται περισσότερο η τελευταία φάση της ...
Read more

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Γιατί ...

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Γιατί ηττήθηκαν οι Ελληνες από τους κεμαλικούς, το ’22
Read more

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Οίκαδε. άρθρο του Γεωργίου Βλάχου στην Καθημερινή της 14ης/27ης Αυγούστου 1922
Read more