advertisement

12 treballs d'eracles

56 %
44 %
advertisement
Information about 12 treballs d'eracles
Education

Published on February 24, 2014

Author: sergiy99

Source: slideshare.net

Description

Eracles
advertisement

Nom: Sergiy Pilyanskyy 3r ESO E

Heracles havia de matar i escorxar el lleó de Nemea, una fera terrible que treia foc per la boca i tenia una pell tan densa i dura que ni les fletxes més afilades podien traspassar-la. L’heroi va aconseguir d’estrangular el lleó amb la força dels seus braços i li va arrencar la pell fent servir les urpes de la mateixa fera com a fins ganivets esmolats. Des d’aquell moment, Heracles va utilitzar la pell del lleó com a cuirassa i el cap com a elm.

Durant molt temps , la regió de Lerna va viure atemorida per una terrible Hidra. L’Hidra era un monstre ferotge, semblant a una serp, que tenia molts caps que tornaven a créixer quan els hi tallaven. L’Hidra podia matar qualsevol dissortat mortal només amb l’alè fètid que desprenia. Heracles va trobar la manera de vèncer-la : li va llençar fletxes enceses i , aguantant-se la respiració, li va poder tallar el cap principal, amb la qual li va provocar la mort.

Euristeu va ordenar a Heracles que capturés un porc senglar enorme i ferotge, que desvastava els camps de la regió d’Erimant. L’heroi el va perseguir durant hores i, quan per fi el porc senglar es va aturar esgotat per la llarga correguda, el va encadenar i el va portar davant d’Euristeu.

La cérvola o daina de peülles de bronze de Cerinea era l'animal més ràpid conegut, ja que havia escapat fins i tot dels intents de la deessa Àrtemis per lligar-la al seu carro. El tercer treball d'Hèracles consistia a atrapar-la i portar-la viva a Micenes. Hèracles va haver de perseguir la daina durant dies i dies fins que finalment l'animal es va aturar un moment a beure aigua. Llavors Hèracles la va ferir en un tendó amb una fletxa i la va poder capturar.

Els ocells del llac Estimfal eren monstres terrorífics amb urpes, becs i ales de bronze. Atacaven les persones i els ramats per menjar-se'ls, a més de matar amb les plomes de bronze que els queien de les ales a gran alçada. La sisena tasca d'Hèracles va ser expulsar-los ben lluny. El primer que calia era dispersar-los perquè no ataquessin en bandada. Per ajudar Hèracles, Atena li donà un parell de platerets de bronze que l'heroi féu entrexocar amb tanta força que el soroll espantà els ocells. Un cop dispersos a cel obert, Hèracles els abaté amb les seves fletxes enverinades. Alguns van aconseguir escapar i fugiren a l'illa d'Ares al mar Negre, on foren trobats més tard pels argonautes en el seu viatge.

Augies, rei de l'Èlide, tenia els ramats més nombrosos i fèrtils del món. També era conegut per no haver netejat mai els seus estables, de manera que la pudor s'estenia per tot el Peloponès i la vida s'hi feia gairebé insuportable. La cinquena tasca d'Hèracles era la de netejar els estables del rei Augies en un sol dia. Per ferho enderrocà dues de les quatre parets dels estables i desvià del seu curs els rius propers Alfeu i Peneu. Les aigües s'emportaren els fems cap al mar i els estables i els seus voltants quedaren nets.

El bou de Creta fou un càstig que Zeus envià al rei Minos per no haver complert una promesa de sacrifici que aquest li havia fet. Zeus féu que l'esposa del rei Minos, Pasífae, s'enamorés del bou i s'hi aparellés, amb què es va engendrar el monstre Minotaure. Pel que fa al bou, corria salvatge per l'illa, envestint i matant tothom qui es creuava pel seu camí i ningú no gosava matar-lo. Hèracles, gràcies a la seva força prodigiosa, aconseguí capturar el bou i portar-lo a Micenes, on finalment fou sacrificat.

El rei Diomedes tenia als seus estables unes eugues que menjaven persones. El rei escollia alguns dels seus hostes cada nit i els donava per menjar a les eugues. Hèracles es dirigí cap a Tràcia amb alguns voluntaris i vencé el petit exèrcit de Diomedes que guardava la casa. Després capturà el rei i el llançà en vida a les seves eugues, que el devoraren. Després d'això, es tornaren manses i les pogué enganxar al carro de Diomedes per portar-les a Micenes.

Les amazones eren dones guerreres que vivien de la caça i de la guerra. A vegades se les representa sense un dels pits, que s'haurien amputat per poder tensar bé l'arc. El novè treball consistia a aconseguir el cinyell de la seva reina, Hipòlita, per demanda de la filla d'Eursiteu, Admete. Quan Hèracles arribà a la terra de les amazones, Hipòlita el veié i s'enamorà de la seva força. Li oferí el seu cinyell com a penyora d'amor. La tasca podria haver reeixit fàcilment si no hagués estat per Hera, que va estendre el rumor entre les amazones que Hèracles i els seus companys tenien com a objectiu segrestar la reina Hipòlita i endur-se-la. Les amazones atacaren els grecs, però foren vençudes i Hèracles aconseguí fugir amb el cinyell.

El desè treball d'Hèracles era el de robar els ramats del gegant Gerió, monstre amb la forma de tres homes units per la cintura i de força llegendària que vivia a l'illa de Erítia, a l'oest del Mediterrani. Per arribar-hi va haver de creuar el desert i, aclaparat per la calor, disparà una fletxa a Hèlios, déu del sol: Hèlios li demanà que el deixés en pau i Hèracles en canvi li demanà la copa màgica que feia servir el déu per viatjar d'est a oest cada dia. El déu així ho va fer, de manera que Hèracles pogué arribar a Erítia sense més entrebancs. Pel camí, construí dues columnes a l'actual estret de Gibraltar per commemorar el seu pas. Hèracles matà llavors el gosOrtros, guarda dels ramats i germà de Cèrber, i el pastor Eurició. Un cop arribà a Gerió el matà també i esguerrà el seu cos en tres parts. Reuní els ramats i amb penes i treballs aconseguí arribar a Micenes, on Euristeu els sacrificà en honor a Hera.

L'onzè treball d'Hèracles consistia a obtenir les pomes d'or de l'arbre que creixia al jardí de les Hespèrides. Aquest arbre havia estat un regal de noces de la Mare Terra a Hera pels seu casament amb Zeus i estava custodiat per les nimfes Hespèrides, filles del tità Atles. Atles havia estat castigat pels déus a suportar sobre les seves espatlles la volta celeste per tota l'eternitat. Quan Hèracles va arribar al jardí, Atles li va prometre que convenceria a les seves filles de donar-li algunes pomes a canvi que Hèracles aguantés el cel durant una estona. Quan Atles va tornar, va proposar a Hèracles d'anar ell mateix a portar les pomes a Euristeu. Hèracles sospità de les intencions del tità i hi estigué d'acord, demanant-li però que aguantés el cel un moment mentre ell es posava en una posició més còmoda que no li fes mal al coll. Atles hi estigué d'acord i, quan tingué un altre cop el cel sobre les espatlles, Hèracles recollí les pomes i va deixar Atles enrere amb la seva càrrega.

El darrer treball d'Hèracles era també el més difícil. Consistia a treure el gos Cèrber dels inferns. Aquest gos era un monstre de tres caps amb cua de serp que s'encarregava de vigilar que els morts no s'escapessin de l'Hades. El primer obstacle en aquesta tasca era que ningú no sabia on es trobava l'entrada a l'Hades. Per sort, Hèracles trobà el malaurat Orfeu, que tornava de la seva expedició a l'infern per rescatar Eurídice. Ell li explicà com anar-hi. Un cop arribà al riuEstix, el que delimitava l'Hades, el barquer Caront tingué tanta por de la força i l'aspecte ferotge d'Hèracles que el passà amb la seva barca a l'altra riba sense protestar. Un cop al Tàrtar, trobà l'heroi Teseu sotmès a suplici per un antic intent de raptar Persèfone, esposa d'Hades, i el rescatà. Hèracles demanà a Hades, déu dels inferns, que li deixés endur-se Cèrber. Ell hi accedí amb la condició que fos capaç de capturar-lo sense armes. Així Hèracles, només amb la força del seus braços, aconseguí retenir l'animal i el portà a Micenes, per retornar-lo a l'Hades poc després.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Els dotze treballs d'Hèracles - Viquipèdia, l'enciclopèdia ...

Els dotze treballs d'Hèracles foren la penitència que hagué de pagar l'heroi per ser perdonat per l'assassinat dels seus fills en un atac de bogeria ...
Read more

12 treballs d'eracles - Education - documents.tips

1. Nom: Sergiy Pilyanskyy 3r ESO E 2. Heracles havia de matar i escorxar el lleó de Nemea, una fera terrible que treia foc per la boca i tenia una pell ...
Read more

Els 12 treballs de heracles - Education - documents.tips

Els 12 treballs de heracles. by ismael-garcia. on Jul 09, 2015. Report Category: Education
Read more

Els 12 treballs de hércules - Víctor González - Education

×Close Share Els 12 treballs de hércules - Víctor González. Embed ...
Read more

Datei:Hércules lucha con el león de Nemea, por Zurbarán.jpg

Els dotze treballs d'Hèracles; ... Dotze trabalhs d'Eracles; Verwendung auf pl.wikipedia.org ... 12:43, 16. Jun. 2008:
Read more

“Nos en leyr tales libros trobemos plazer e recreation ...

12. Exemplar en aquest proposit es PAGES ... [DESDEVISES DU DEZERT 1889] 1466 Joan de Muntreial, mercader: Els treballs d'Eracles [BATLLE 1981, p. 24] ...
Read more

Labours of Hercules - Wikidata

Labours of Hercules (Q1233460) From Wikidata. ... cawiki Els dotze treballs d'Hèracles; ... ocwiki Dotze trabalhs d'Eracles;
Read more

Датотека:Hércules lucha con el león de Nemea, por Zurbarán ...

Ово је датотека са Викимедијине оставе. Испод је приказана страница са њеним описом.
Read more