advertisement

Србија у 12. и почетком 13. века

40 %
60 %
advertisement
Information about Србија у 12. и почетком 13. века
Education

Published on March 5, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

Description

О настанку српске државе, Стефану Немањи, територијама, сарадњи са црквом, протеривању Богумила, Стефану Немањићу Првовенчаном, краљевини, Растку Немањићу, српској архиепископији.
advertisement

НАСТАНАК ДРЖАВЕ НЕМАЊИЋА www.casistorije.tk

Дошло је време да се позабавимо и првом српском организованом државом, државом династије Немањић. Могли бисмо ову уводну лекцију да започнемо једном причом: - Нека давно у XII веку, Балканским полуострвом, што значи и српским живљем, владала је Византија. Њена власт се простирала до Дунава, још од слома Самуиловог царства, почетком 11. века. Али, од тод доба се за Балкан заинтересовала и Угарска, на северу, а ни српски велики жупани нису били више безначајни као раније, мада су морали да признају врховну власт цара у Цариграду. - Србима је владао велики жупан Тихомир, али он није једини који је желео власт. Ту је био и његов најмлађи брат Стефан Немања.

- Окупивши лојалне феудалце, Немања је успео да потуче брата и домогне се власти и титуле Великог жупана 1166. године, иако је Тихомир имао помоћ византијског цара. Ипак, цар је једном успео да зароби Стефана Немању, одведе га као сужња у Цариград, где је овај морао да призна власт цара, као свог сизерена. И није ово био једини пут да Немања заврши у Цариграду. Немања је 1190. морао да учини исто, да би сачувао своје територије, које је стекао као владар Србије (Рашке). У овој борби против Византије Немања се ослањао на Угарску и Венецију.

Ђурђеви ступови, једна од задужбина Стефана Немање

- Због којих је то територија Немања морао да савија свој врат пред царем? Због скоро истих територија које су Срби населили још у 7. веку - Рашка, део око Велике и Западне Мораве, Косово, северна Албанија, Зета, Травунија (Требиње), Захумље. У овим територијама је Немања ојачавао свој положај и њих је наменио и свом наследнику. - Како је Немања ојачавао свој положај? Један од начина је ослањање на православну цркву. Градио им је манастире (Хиландар, Студеница, Ђурђеви ступови), цркве, поклањао земљишне поседе за издржавање, сурово протеривао и убијао јеретике Богумиле. Црква је на то била одговорила подржавањем Немањиних тежњи и ширењем његовог култа и култа светородне династије Немањић.

- Остарели Стефан Немања 1196. препушта престо другорођеном сину Стефану Немањићу, замонашује се и одлази у Хиландар, на Светој Гори. - Сада у причи морамо застати и запитати се зашто није престо оставио прворођеном сину Вукану, господару Зете, кад је то био обичај и код нас и у целој Европи? - Одговор је једноставан. У питању је политика. Стефан Немањић је био ожењен византијском принцезом. Оваква Немањина одлука је довела до вишегодишњег сукоба браће Вукана и Стефана, из које је као победник изашао Стефан Немањић, и господарио је Србијом до 1227.

Манастир Жича, задужбина Стефана Првовенчаног

- Али, није све ишло глатко за великог жупана Стефана Немањића. 1204. крсташи под утицајем Млетачке републике (Венеције), освајају Цариград, па је Византија, до 1261, постојала као Никејско царство. Стефан је схватио промену политичке ситуације, отерао је своју супругу, и узео за жену кћерку млетачког дужда Ану Дандоло (ипак су Млеци сада били главни играчи у овом делу Европе). И не само то, он је знао да му никејски патријарх неће дати краљевску круну, па је њу тражио од римског папе, мада није имао намеру да мења веру или да се ставља под папину власт. Папа је пристао, желећи да шири католичанство по Балкану, и послао му је круну.

- Србија је 1217. постала краљевина, а Стефан Немањић је постао Стефан Првовенчани. Иако Стефан није био велики освајач, успео је да сачува оно што му је отац оставио и да подигне углед Србије и владарског рода Немањића. - Али, у причи се појављује и трећи син Стефана Немање, Растко Немањић, у монаштву Сава. Као црквено лице, он је подигао углед Србије и Немањића на другачији начин. Својим радом у Никеји (наследница Византије), успео је да од патријарха испослује самосталност (аутокефалност) српске цркве. Тако је настала Српска архиепископија, а први српски архиепископ је постао Сава. И не само то, Сава, касније канонизован у свеца, бавио се и просветитељским радом.

- И тако је Србија, каже прича, залагањем и жељом првих Немањића, постала стабилна и организована држава, спремна да се супростави непријатељима и осваја када јој то прилике омогуће. Кључне белешке: -Византија до Дунава 12.век -Велики жупан Стефан Немања 1166-1196.; ослонац на Угарску и Венецију - Западна и Велика Морава, Косово, Сев. Албанија, Зета, Травунија, Захумље - Од 1190. осамостаљење; ослања се на цркву - Стефан Немањић 1196-1227.; краљевска круна од папе 1217-Првовенчани - Растко Немањић- Св. Сава; 1219. аутокефална српска црква-архиепископија - Манастири-Студеница, Хиландар, Жича

Кључне речи: велики жупан, Тихомир, Стефан Немања, побуна Немање против Тихомира, ослонац на Угарску и Византије, крајеви око Западне Мораве и Велике Мораве, Косово, северни део Албаније, Дукља, Зета, Травунија, Захумље, битка на Морави, ослонац на цркву, прогон богумила, Стефан Немањић, Вукан, сукоб Стефана Немањића и Вукана, брак Стефана и византијске принцезе, Четврти крсташки рат,крсташко пљачкање Цариграда, Епирска држава, Никејско царство, краљевска круна, „Првовенчани", међународно признање, монах и архиепископ Сава, аутокефалност, архиепископија

Манастир Хиландар, задужбина Стефана Немање

Add a comment

Related presentations

Related pages

Србија крајем 19. и почетком 20. века

Србија крајем 19. и почетком 20. века. ... 12.У Другом ... 13.Да ли је узрок Другог ...
Read more

Бурна времена XI века 2/3 део - YouTube

Србија и суседи ... (part two) - Почетком XI века, у јеку Самуиловог сукоба са ...
Read more

Велика Србија — Википедија ...

... идеје крајем 19. и почетком 20. века. ... Србија се мора и у том ... од 12 . 2013.] „ ЈНА ...
Read more

Свети Сава и Срби крајем 20. и ...

... 12:31. Икона ... Сава и Срби крајем 20. и почетком 21. века аутора протојереја ... Србија у ...
Read more

ОПШТИ ПОДАЦИ Назив школе ...

... СРБИЈА У ДОБА ... Стефан Немањић је владао Србијом крајем 12. века и почетком 13. века и
Read more

Србија — Википедија, слободна ...

... - Берлински споразум - Србија је 13. ... у 12 . веку ... 20. века и у првој ...
Read more

Прозор из 21. случајно пао у ...

Србија Прозор из 21. случајно пао у купатило из 3. века. ... Чак је и у оптужници наведено ...
Read more

Гуњац и опанак“ у возу за ...

– Србија између ... 12.00 – Мит и ... политичка концепта у Србији почетком xx века, ...
Read more