advertisement

10 Dingen Die Je Moet Weten Om Nu En Straks Je Klanten Te Overleven

56 %
44 %
advertisement
Information about 10 Dingen Die Je Moet Weten Om Nu En Straks Je Klanten Te Overleven

Published on January 7, 2010

Author: ellenenz

Source: slideshare.net

advertisement

SOCIAL MEDIA 10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OM NU EN STRAKS JE KLANTEN TE OVERLEVEN

Huh...social media.... Waar gaat dit over??? Maar even beginnen met de Wikipedia dan: Social media : online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen . Onder de noemer social media worden onder andere weblogs, fora, sociale netwerken als Hyves, Facebook en LinkedIn en niche-diensten alsTwitter geschaard. Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen . Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden. Denk hierbij aan weblogs, waar lezers reacties kunnen achterlaten via een reactieformulier of middels trackbacks. Het eerste significante (online) social network was Six Degrees, die ontstond in 1997.

Centrale vraag Centrale vraag : welke gevolgen hebben social media voor hoe we als bedrijf zouden moeten omgaan met onze klanten. Trends : ontwikkelingen die er al zijn en waarvan de verwachting bestaat dat ze de komende tijd alleen maar sterker worden. De 10 trends die ik heb beschreven zijn een manifestatie van een onderliggende verandering in de samenleving, die vooral bij jongeren, lees: onze toekomstige klanten, zichtbaar is.

De cijfers erbij

1. Sharing Het nieuwe motto: ALLES van jezelf laten zien via internet, wie je bent, waar je bent, wat je hebt gedaan en dat aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Descartres anno 2009: Ik deel, dus ik ben . *Het aantal Nederlanders met een profiel op een online netwerk is gestegen naar 72% in 2009, ten opzichte van 60% in 2008 en 40% in 2007. Bron: When did we start trusting strangers? Universal McCann

 

2. Think distributed Op basis van eigen keuzes stelt ieder zijn individuele sociale palet samen. De samenleving is versnipperd in individuen en kleine groepen die door de techniek in staat zijn gesteld om zichzelf laagdrempelig te organiseren. Zij verwachten op maat en persoonlijk geïnformeerd en benaderd te worden. Om al deze niches te bereiken moet je als organisatie ook versnipperen en je laten verspreiden via deze netwerken. Steeds weer opnieuw, in kleine stukjes.

Waar is onze doelgroep? Nike chalkbot campaign

3. Openheid Reviews en het succes van mond-op-mond reclame : Nielsen Media resarch toont dat 90% van de online consumenten wereldwijd de aanbevelingen van mensen die ze kennen vertrouwen, terwijl 70% online geposte consumenten opinies vertrouwd. Met name adverteren in kranten heeft de afgelopen jaren aan vertrouwen verloren. Het minst vertrouwd worden tekst ads via mobiel, online banner ads, online video ads en search engine results. Maar let op! : Corporate transparency stopt niet bij product reviews of prijsvergelijkingen. Het wordt voor bedrijven cruciaal om dat te begrijpen, omdat individuen/consumenten op allerlei manieren opener worden. Zij verwachten dat bedrijven hetzelfde doen en met name online meer transparant ( lees meer menselijk) worden. Opaque transparancy : Streef ernaar niet al te voorspelbaar te worden.

Luisteren naar je klanten: First Direct

4. Omvat de vele manieren waarop consumenten en bedrijven conversaties, relaties en producten aangaan zoals dat nooit is gedaan. De populariteit hiervan wordt aangedreven door technologie, die hen in staat stelt om te vinden, volgen, interacteren en samen te werken altijd met iedereen & alles. 'it's not about shouting- it's about building & maintaining relationships' De gedachte is eigenlijk simpel: hoe dichter een bedrijf bij zijn klanten staat, des te succesvoller het bedrijf financieel zal zijn. Sociale media bieden de mogelijkheid bij uitstek om deze ‘dichtbijheid’ te creëren, om de interactie aan te gaan en een dialoog te voeren. En dan hebben we het niet over een simpele blog waar het bedrijf passief enkele berichten plaatst. Het gaat om een ‘echte’ dialoog, waarbij het bedrijf en de klant op gelijk niveau staan. ‘Push’ informatie is uit den boze.'

 

5. Co-Creation . Ook wel user generated content of open source. Het is het ontwikkelen van systemen, producten of diensten door samenwerking tussen ontwikkelaars en stakeholders, bedrijven en hun klanten of managers en medewerkers om zo een anders onbenut potentieel aan creativiteit en kennis in te zetten. Club van experts Crowd of people Coalition of parties Community of kindred souls

Ook wel user generated content of open source. Het is het ontwikkelen van systemen, producten of diensten door samenwerking tussen ontwikkelaars en stakeholders, bedrijven en hun klanten of managers en medewerkers om zo een anders onbenut potentieel aan creativiteit en kennis in te zetten.

Club van experts

Crowd of people

Coalition of parties

Community of kindred souls

Leren van je klanten: Het Aegon Tweetbanket Social Media neemt een belangrijke rol in bij het consumentencontact van AEGON Bank. Klanten bepalen nu eenmaal zelf wanneer en hoe zij in contact treden, via bijvoorbeeld; telefoon, mail, chat of Twitter. AEGON Bank heeft zo’n 440 followers op Twitter. Zij worden geholpen als er vragen zijn en op de hoogte gehouden van activiteiten. Daarnaast kijkt AEGON Bank naar tweets met klachten en probeert deze direct op te lossen.

Social Media neemt een belangrijke rol in bij het consumentencontact van AEGON Bank. Klanten bepalen nu eenmaal zelf wanneer en hoe zij in contact treden, via bijvoorbeeld; telefoon, mail, chat of Twitter. AEGON Bank heeft zo’n 440 followers op Twitter. Zij worden geholpen als er vragen zijn en op de hoogte gehouden van activiteiten. Daarnaast kijkt AEGON Bank naar tweets met klachten en probeert deze direct op te lossen.

6. Crowdsourcing Crowdsourcing gaat uit van de zogenaamde 'wisdom of the crowd' , namelijk dat organisaties uiteindelijk baat hebben bij de verbeteringen, ideeën of het werk van de ‘community’ voor consultancy, innovatie, beleidsvorming en onderzoek. Hoewel crowdsourcing niet noodzakelijk via het internet hoeft te gebeuren, is dit wel de meest gebruikte manier. Het publiek wordt direct bij de processen van organisaties betrokken. De bijdragen kunnen beloond worden maar dit hoeft niet per se met geld te zijn.

TOGETHER WE CAN CROWDSOURCE TO BUY PABST BREWING COMPANY OWN A PIECE OF BEER HISTORY AND WATCH AS THE PLEDGES COME IN De film waar iedereen aan mee kan werken. Crowd Sourcing in optima forma.

7. Flashmobs Een flashmob wordt omschreven als een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden meestal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet, social media. ‘ Deze manier van organiseren leidt tot een zeer diverse groep mensen, met meer verschillen dan overeenkomsten, op eentje na: ze willen er allemaal aan meedoen. En dat willen is wat het toepassen van flashmob als organisatievorm zo interessant maakt.'

Flash mobs face ban after pillow fight fiasco (The Guardian, 11 maart 2009) Authorities in San Francisco have announced a crackdown on "flash mobs" after a mass pillow fight on Valentine's Day left the city with clean-up costs estimated at over $20,000 (£14,600). The worldwide phenomenon of flash mobs - in which groups of people suddenly appear at pre-arranged public places - works mainly via tip-offs through websites and text messages, with no identifiable leaders. But it rained during this year's annual pillow fight, and mountains of sticky feathers clogged municipal drains, flooding streets and business premises. "It was quite a mess, much more than we have experienced in previous years," said Mohammed Nuru, the city's deputy director of public works. "Everywhere was feathers."

8. NOWISM De ‘ingebakken’ zucht van consumenten naar instant bevrediging, die wordt vervuld door een heel aantal nieuwe (off- en online) producten, diensten en ervaringen. Consumenten dragen koortsachtig bij aan de lawine van real-time content die steeds groter wordt. Verwacht dat als gevolg daarvan, je brand of bedrijf geen andere keuze heeft dan uiteindelijk deel te nemen aan het ‘nu’ in al zijn prachtige chaos, echtheid en opwinding. ‘ Ik denk dat dit het begin is van een beweging – een beweging naar een subtiele maar grote verschuiving in de oriëntatie van de collectieve aandacht van onze beschaving. Dit is een verschuiving naar het nu in iedere dimensie van ons leven. Ons persoonlijke leven, professionele leven, in zaken, in de overheid, in technologie en zelfs in spiritualiteit en religie. Ik denk dat deze filosofie – deze visie van de wereld waarin het nu belangrijker is dan het verleden of de toekomst wel eens het karakteristieke kenmerk kan worden van deze nieuwe eeuw die we net zijn begonnen.’ Nova Spivack (who also created one of the very first Internet portals), CEO of Radar Networks, blog about Nowism this past May.

 

9. Triple A: Anytime, Anyplace, Anywhere * TVTutti, Youtube, 123video… : Ik bepaal toch zeker zelf wel wat ik wanneer waar wil kijken. * Het nieuwe werken : Kun je de nieuwe generatie werknemers nog boeien met een baan van 9 tot 5? * Virtuele teams : Waarom zouden we nog de traditionele organisatievorm handhaven? * Dreamtime : ‘Als mijn medewerkers niet toekomen aan hun eigen dromen, hoe kan ik dan verwachten dat ze toekomen aan die van mij.’

* TVTutti, Youtube, 123video… : Ik bepaal toch zeker zelf wel wat ik wanneer waar wil kijken.

* Het nieuwe werken : Kun je de nieuwe generatie werknemers nog boeien met een baan van 9 tot 5?

* Virtuele teams : Waarom zouden we nog de traditionele organisatievorm handhaven?

* Dreamtime : ‘Als mijn medewerkers niet toekomen aan hun eigen dromen, hoe kan ik dan verwachten dat ze toekomen aan die van mij.’

10. Social currency Iemand heeft normaal gesproken twee redenen heeft om iets te doen: een goede reden en de echte reden: ‘Staat die jurk me niet leuk? Oh en hij is ook nog in de uitverkoop.’ En: Wat vertel je op het verjaardagsfeestje van je vrienden. Ultimate Twitter study : ‘Mensen beginnen andere mensen te volgen die hun nieuwsgierig maken, hen aan het lachen kunnen brengen en/of verbazen.’ ‘Merken op Twitter zouden zich als mensen moeten voordoen: aandachtig luisteren en op een bijzonder persoonlijke manier reageren in plaats van hen voortdurend te spammen met reclame.’ Zoektocht naar killer content : The experience is the message. De toekomst van het bankieren: Commerciële en spaardersbanken, peer-to-peer banking en radical abundance/Douglas Rushkoff.

Tell a friend: Het gaat niet om jouw netwerk, maar om hun netwerk

Conclusies Regel 1 t/m 10: No Toe Dipping!

Maak eerst de basis in orde. Creëer draagvlak. Neem het topniveau mee. Doe in ieder geval wat met de trends. Begin met te weten waar je aan begint. Zoek en vind je doelgroep online. Kijk naar anderen in je sector. De social currency van je merk. Blijft over: duiken! Strategie? Monitor je online reputation. Ga je zenden, antwoord dan ook. N.B. Social media vereist specifieke aandacht, maar 64% van de bedrijven zien hun totale marketingkosten drastisch verminderen na de inzet van een strategisch social mediaplan. Deelname aan social media is gratis!

Maak eerst de basis in orde.

Creëer draagvlak.

Neem het topniveau mee.

Doe in ieder geval wat met de trends.

Begin met te weten waar je aan begint.

Zoek en vind je doelgroep online.

Kijk naar anderen in je sector.

De social currency van je merk.

Blijft over: duiken!

Strategie?

Monitor je online reputation.

Ga je zenden, antwoord dan ook.

N.B. Social media vereist specifieke aandacht, maar 64% van de bedrijven zien hun totale marketingkosten drastisch verminderen na de inzet van een strategisch social mediaplan. Deelname aan social media is gratis!

Bedankt! http://www.youtube.com/watch?v=LfgEpk4L-6Q&translated=1#watch-main-area

Add a comment

Related pages

10 Dingen Die Je Moet Weten Om Nu En Straks Je Klanten Te ...

1. SOCIAL MEDIA 10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OM NU EN STRAKS JEKLANTENTE OVERLEVEN. 2. Huh...social media.... Waar gaat dit over??? Maar even beginnen met ...
Read more

10 dingen die je niet weet over c# - Technology - DOCSLIDE.NL

1. 10 dingen die je niet ... 10 dingen die waarde geven aan je leven... 10 dingen die ... 10 Dingen Die Je Moet Weten Om Nu En Straks Je Klanten Te ...
Read more

10 Dingen die we kunnen missen in 2010 - Computerworld

... worstelen om te overleven. 10 AWS beveiligingsblunders en hoe ... 10 dingen die je over Microsoft Outlook moet ... klanten eisen dat nu eenmaal, en ...
Read more

10 dingen die we niet in Windows 7 willen zien - Computerworld

... worstelen om te overleven. 10 AWS beveiligingsblunders en hoe ... 10 dingen die je over Microsoft Outlook moet ... moet laten om een succes te ...
Read more

7 dingen die je wil weten als je een bedrijf gaat starten ...

Een tijdje geleden vroegen wij Girlscene lezeressen om je vragen over ondernemen in te ... weten! Q: Waar moet je ... je jezelf en je klanten ...
Read more

Er is genoeg by Er Is Genoeg - issuu

Het is de nadrukkelijke droom van “er is genoeg” om iedereen te laten weten ... om dingen voor elkaar te krijgen. Geld en ... en soms moet je op ...
Read more

First Stop Belgium | Facebook

10 dingen die je moet meenemen als ... Water, voeding en kommen om die in te ... Toch hoeft het niet altijd kommer en kwel te zijn. Je kan kinderen ...
Read more

10 x meer wilskracht! - Emoties begrijpen - Goed Gevoel

... uitstelgedrag en stress om je lange todolijst te slim af door ... wordt 'niet nu' zelfs heel vaak 'niet nu én niet straks'. ... Je moet het maar weten!
Read more